Новини от област Стара Загора и България

Гурковското предприятие "Булметал" ще търси 10 млн. лева на борсата, строи нова фабрика

5610 08/11/2023 11:58 Икономика Бизнес
Кольо Атанасов, снимка: архив
Гурковското предприятие Булметал ще търси 10 млн. лева на борсата, строи нова фабрика
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

В новата си фабрика в Гурково "Булметал" ще инвестира около 25 млн. евро

Лидерът в производството на метални опаковки у нас – гурковското предприятие „Булметал“ ще направи първото първично обществено предложение (IPO) на главния сегмент на Българската фондова борса от близо две години.
Компанията ще се опита да набере малко над 10 млн. лева. Средствата ще бъдат вложени в уголемение на потенциала и спомагателна автоматизация. Проспектът е утвърден от Комисията за финансов контрол (КФН). Инвестиционен медиатор по предлагането е " Елана трейдинг ".

Плановете на собствениците „Имаме планове, свързани със сериозен бизнес растеж на компанията. Решението на акционерите ни, както и моето, като мажоритален собственик беше, че е правилно да се насочим към финансиране чрез борсата поради дългосрочното ни планиране относно бъдещото развитие на компанията. Ние виждаме потенциал в тази емисия и евентуално в нови такива. Тъй като фирмата ни вече е мултинационална – имаме бизнес в Италия, Германия, България, смятаме, че по този начин ще стоим по-добре пред клиенти, акционери, банки.“, каза за Divident.EU мажоритарният собственик на компанията Кольо Атанасов.

Той допълни, че ще продължи работата по разрастване на капацитета на гурковското предприятие, както и оборудването му с машини - последна дума на техниката, които да позволят дългосрочно преимущество на пазара.
В тази връзка „Булметал“ има започнати инвестиции, които ще бъдат подпомогнати чрез борсовото финансиране, както и предстоящи такива.

Инвестиции „Булметал“ ще инвестира в няколко нови производствени линии. Чрез едната от тях компанията ще увеличи капацитета на асамблиране на опаковки. Ще закупи и няколко пресови линии, както и такива, които произвеждат дълбоко изтеглени опаковки.
Най-мащабната предстояща инвестиция на „Булметал“ е изграждането на нова фабрика в Гурково. Допускаме, че в този нов, производствен обект ще бъдат инвестирани до 25 млн. евро през следващите години, каза Атанасов.
Тя ще бъде разположена върху 12 000 кв.м. площ в квартал „Юг“ в Гурково, непосредствено до ж.п. гарата.

Компанията планира да използва и по- зелени форми на транспорт за в бъдеще. Новата фабриката ще позволи да се събере на едно място литография и лакиране и като цяло ще даде възможност да се оптимизира производството.
В предприятията на „Булметал“ у нас и в чужбина работят около 520 души, като само в гурковското предприятие заетите са 400.

Мажоритарен притежател на „Булметал“ е Кольо Атанасов, който държи 88% от акциите.

В средата на август общото заседание на " Булметал " е взело решение компанията да придобие обществен статут и да отпадне преимуществото на акционерите при записване на новите акции. Компанията " Булметал " е основана през 1995 година и създава разнообразни железни опаковки за бои и храни, както и аерозолни флакони.

Около 70% от продукцията се изнася в Европа. Основната фабрика на компанията се намира в Гурково, има и завод в Стара Загора.
Булметал Груп“ се развива в няколко направления – производство на метален амбалаж, машиностроене, транспорт, строителство.
Холдингът има дъщерен завод в Германия, а през 2020 г. придоби предприятието „Чиволани“ (Cevolani) в Италия. Компанията е сред най-разпознаваемите европейски производители на метален амбалаж. Дружеството е притежател също на производители на машини за опаковки в Италия и Германия.

Коментари към новината

Още новини от Икономика