Новини от област Стара Загора и България

Протестиращи от "Марица Изток" блокираха международен път край Гълъбово, Стара Загора и на Хаинбоаз

Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

В 7 часа тази сутрин протестиращи работници от различни дружества на енергийния комплекс „Марица Изток“ блокираха международния път Свиленград – Русе в района на Гълъбово. Блокадата препречи движението на автомобили в една от най-възловите точки по шосето, непосредствено до входовете за едни от най-големите енергийни дружества в района - „Брикел“, АЕS и „Енергоремонт – Гълъбово“, като пресякоха придвижването други възлови обекти на комплекса.

Протестът е организиран от синдикалните организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ в комплекса „Марица Изток“. По същото време протестиращи блокираха южния изход на Стара Загора за АМ „Тракия“. Рано сутринта бяха блокирани възлови кръстовища в цялата страна. Работещи в "ТЕЦ Марица Изток 2" блокираха Прохода на Републиката.

От двете страни на блокирания път в Гълъбово се образуваха километрични колони от чакащи да преминат автомобили, камиони и автобуси. Протестиращите заявиха, че няма да спрат блокадата, докато правителството не реши точката за приемане на Териториалните планове за справедлив преход да отпадне от дневния ред на Министерския съвет. Според тях в този си вид териториалните планове за Стара Загора, Кюстендил и Перник единствено обричат българската енергетика на закриване без да гарантират плавен преход, който да не доведе до социални сътресения и безработица в засегнатите от „зелената сделка“ региони.

Протестиращите край Гълъбово прочетоха декларация  до президента, Народното събрание и и правителството , с която заявиха несъгласието си националния План за възстановяване и устойчивост, в който са заложени параметри за затваряне на мощности до 2026 година. „С предложения вариант на Териториалния план за област Стара Загора до 2030 година най-малко 12 000 работни места трябва да бъдат прехвърлени към виртуални предприятия, а до 2038 година да бъдат засегнати още 15 000 работни места. Негативният социален ефект ще бъде разширен допълнително от броя на непряко засегнатите до 80 000 души в региона на Стара Загора, се казва още в декларацията. Протестиращите подчертават, че предвидените европейски средства за Старозагорски регион не могат да компенсират икономическия ефект от потенциалната загуба по БДС в държавата в размер на 877 млн. лв. на годишна база.

Протестиращите настояват да бъдат изпълнени решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 година и 12 януари тази година, когато народните представители решиха да не се затварят енергийни мощности. В декларацията се иска още Министерство на енергетиката да разработи Национална енергийна стратегия, която да бъде технически, икономически и социално обоснована.

Основното им искане в момента е Планът за възстановяване и устойчивост да не се изпраща в Европейската комисия в този си вид с приложените към тях Териториални планове за справедлив преход на въглищните райони, докато не бъдат изпълнени първите предложения и не се преработят и съгласуват с тях.

Ако плановете не бъдат спрени, протестиращите заявиха, че ще продължат с блокадите и няма да се поколебаят да преминат към стачни действия и да спрат работа, ако не бъдат чути.

В протеста се включи и общинското ръководство на община Гълъбово,  изпълнителният директор на „Брикел“ Янилин Павлов и представители на ръководствата на други предприятия и фирми от региона.

„В плана за регион Стара Загора са рамкирани само общи идеи, които не са съобразени с възможностите на региона – налична инфраструктура и квалифициран персонал, за да се включи пълноценно в постигане на целта за намаляване на въглеродните емисии“, посочи Янилин Павлов. Пред протестиращите той подчерта, че тези Териториални планове не спасяват, а убиват българската енергетика и припомни колко много инвестиции са направени и се правят в „Брикел“ и топлоцентралите от комплекса „Марица Изток“, за да се отговори на все по-високите изисквания на „зелената сделка“. „Въпреки че това е протест на работниците от комплекса, аз подкрепям напълно вашите решения за протестни действия“, посочи той.

„Ако правителството до 10 часа днес не вземе решение да свали точката за приемане на плановете, протестите ще станат безсрочни“, каза Иван Иванов, председател на КТ „Подкрепа“ в „Брикел“ ЕАД.

Очаквайте по-късно видеорепортаж от блокадата на пътя край Гълъбово.

Коментари към новината

Още новини от Икономика