Новини от област Стара Загора и България

„Подкрепа“ в „Марица Изток“ се разграничи от споразумението с правителството

Подкрепа  в  Марица Изток  се разграничи от споразумението с правителството
Divident.€U Divident.€U

Синдикалната организация е категорично против създаване на държавно предприятие по рекултивация и конверсия на въглищните райони, което да поема съкратени миньори и енергетици

Синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ в комплекса „Марица Изток“ обяви категорично несъгласие с обявеното споразумение с правителството след протестите на 19 септември. Според споразумението до 15 октомври трябва да се създаде държавно предприятие за конверсия на въглищните райони, което да се финансира по Териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил. Новата държавна структура ще има ангажимент да осигури заетост на освободените от мините и централите, с обещанието да запази доходите и социалните придобивки на съкратените работници и служители.

Синдикалистите от „Подкрепа“ обаче определят мълчаливото съгласие на колегите си от КНСБ като изненадващо и като подмяна на заявената месец преди протестите позиция текстът за подобно предприятие да бъде изтрит от новия проект за Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора.

„По този начин ние не само няма да защитим целостта на комплекса и работните си места, но и ще позволим това ново предприятие да изземе част от дейността на „Мини Марица-изток“, която извършва съгласно действащия концесионен договор“, обясни председателят на организацията Бисер Бинев. Според него замисленото държавно предприятие ще може да наеме на работа не повече от 100 – 200 души. По неофициална информация рекултивацията в него ще бъде допълнена с проекти за „извеждане от експлоатация на мощности от комплекса „Марица Изток“. „Казано на директен език – това означава, че ще ни карат сами да нарежем мините и централите на скраб“, предполага Бисер Бинев.

Разграничаваме се напълно от позицията на централата на КНСБ, но в същото време не се делим с колегите си, защото на работните си места ние не се различаваме, допълни председателят на „Подкрепа в Рудник „Трояново 3“ Стойчо Стойчев. „Правителството ни предлага някакви „опаковки“, но ние ще следим с какво съдържание ще бъдат изпълнени те“, допълни той.

Синдикалистите от „Подкрепа“ заявиха, че не разбират защо управляващите ги провокират да използват аргументите на силата, след като са представили съвсем разумни искания.

„Надяваме се да не се налага, но сме готови да стигнем и до гражданско неподчинение, и до всички форми на протест“, посочи Стойчо Стойчев.

Той припомни, че от енергетиката на България зависи изцяло икономиката на страната и нейната конкурентоспособност. Затова не трябва прибързано да се затварят енергийни мощности.

Цитирането на текста от други медии става задължително с активен хиперлинк към оригиналната авторска статия на Divident.EU!

Коментари към новината

Още новини от Икономика