Новини от област Стара Загора и България

Студентка по медицина грабна титлата "Царица Августиада" 2023

10127 16/09/2023 08:00 Туризъм Винен туризъм
Студентка по медицина грабна титлата Царица Августиада 2023
Divident.€U Divident.€U

Откриха тридневния фестивал на виното и културното наследство “Августиада 2023” посреща гости на Античен форум “Августа Траяна”.

Чрез гласуване на авторитетно жури, Дебора Стоянова бе избрана за тазгодишния посланик на фестивал “Августиада”. Тя спечели титлата "Царица на Августиада" между 12 претендентки на възраст между 17 и 22 години.

Самата Дебора Стоянова е на 19 години, висока е 175 см. Студентка е по медицина в Тракийския университет. Завършила е ППМГ "Гео Милев" с биология. Дебора се занимава активно със спорт - за нея спортът е здраве. Тренирала е 12 години художествена гимнастика в клуб "Импала". В момента се занимава с фитнес. Още от малка обича да чете книги. Интересува се от мода и в свободното си време гледа модни дефилета. Семейството й отглежда лозя и всяка година Дебора участва в семейния гроздобер.

Фестивалът "Августиада" даде възможност за единадесета поредна година в Стара Загора да си дадат среща най-добрите изби на България, а интересни и нови кулинарни продукти да направят своята премиера. Организатори на събитието са Търговско-промишлена палата - Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора и с помощта и съпричастието на фирми и организации.

Началото на тържествената вечер даде дефиле с 12-те претендентки за “Царица Августиада”, заедно с организатори, изложители и партньори, възпитаници на Професионалната гимназия за обществено хранене „Райна Княгиня“, фолклорната група от Народно читалище „Св. Климент Охридски“ и представители на ресторантите в Стара Загора.

Приветствие към гостите на събитието отправи зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова. “Радвам се, че за единадесета година сме заедно. Обожавам този период на годината, защото именно през него лозята се изпълват с глъч, кехлибарените гроздове поемат своя път и не след дълго шарата се налива в бъчвите и след няколко месеца имаме възможност да се наслаждаваме на резултата”, сподели Красимира Чахова. “След дълъг път, фестивалът намери своето място, което да даде възможност на всички желаещи да участват и мисля, че Античната улица е перфектна именно за него. Благодаря на организаторите Олег Стоилов и Галина Нифору за това, че полагат толкова големи усилия това събитие да се надгражда всяка изминала година и все повече изложители и любители на хубавото вино и храна да имат възможност да бъдат тук”, допълни зам.-кметът.

Поздрав към посетителите отправиха и Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата Стара Загора и съорганизатор, както и Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, също съорганизатор.

В изложението са представени над 30 винарни с над 250 вина с представители от всички региони, производители на кулинарни продукти и занаяти. Фестивалът ще бъде съпроводен с богата културна програма с участието на Държавна опера Стара Загора, джаз формации от града и България и други музикални състави. Посетителите на изложението могат да дегустират вината на изложителите и да гласуват за тях според своите предпочитания. Вината, получили най-много гласове се отличават със Знака на Августиада - образ на монета от римско време с изображение на император Каракала. Любителите на виното и кулинарията ще имат възможност да се насладят на атмосферата на “Августиада 2023” до 17 септември.

Програмата на събитието може да бъде разгледана и на сайта на Община Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм