Новини от област Стара Загора и България

В Старозагорски минерални бани

Работници от комплекса "Марица изток" прекъснаха общественото обсъждане на Териториалния план

снимка: агенция Фокус
Работници от комплекса Марица изток прекъснаха  общественото обсъждане на Териториалния план
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Кметът на Стара Загора получил покана за общественото обсъждане в последния момент

Работници в мините и ТЕЦ-овете в комплекса „Марица изток“ прекъснаха обсъждането на Териториалния план за справедлив преход в Стара Загора.
Те изразиха недоволството си, че не са поканени на общественото обсъждане и поискаха да се преработи плана, така че да се защитят интересите на работниците.

Днешното обществено обсъждане на Териториалния план за справедлив преход на регион Стара Загора се проведе на базата на „Мини Марица-изток“ на Старозагорските минерални бани.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров съобщи в личния си профил във фейсбук, че не е бил информиран за общественото обсъждане. Той написа:

"Днес, в 9.10 сутринта, получих покана от МРРБ да присъствам на обсъждане на Териториалния план за справедлив преход (който е свързан с бъдещето на комплекса “Марица Изток”) на Старозагорските минерални бани. В писмото пише, че дискусията започва днес в 9.00 часа! Явно целта е била да не присъствам!"

"Преди 3-4 дни, в Кюстендил и в Перник - другите два засегнати региона, общественото обсъждане беше явно, беше обявено на сайта на МРРБ с точен час и точна дата. В момента на сайта стои един текст, че териториалните планове за Старозагорски регион ще се обсъждат днес, на 14 септември. До вчера пишеше "след допълнително уточнение", а днес е със специална заявка, която изтече във вторник. Никой не знае какъв е текста. Планът беше качен преди няколко дни и е така добре замаскиран в страницата на МРРБ, че с немски овчарки трябва да го отркием и да го прочетем", каза председателят на КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2“ Деян Дяков.

Защо не са поканени синдикати, кметове, общественост на града. Тук са шепа бизнесмени, да излязат и да си тръгнат. Нека се направи истинско обществено обсъждане с кметове от целия регион, граждани, синдикати, служители. Това е истинско обществено обсъждане, а не тук една шепа хора да се криете. Така ще бъде оттук нататък, спираме да пишем декларации, а започваме да действаме остро с позиция на силата. Така ще работим с това правителство, защото напрежението ескалира до нетърпимо ниво в нашия град", каза Деян Дяков.

Протестиращите се обединиха около идеята, че срещите, които са направени с министерството не дават никакъв ефект и вече трябва да се действа. "Аз лично се ангажирам да организирам тези от вас, които на 19 септември имат желание да останем в София на палатков лагер. Ще ви осигуря палатки, спални чували и храна, за да останем там, докато проблемът с "Марица Изток" не бъде решен по начина, по който ние искаме. Трябва да останем там докато проблемът не се реши, а не да отидем за 2-3 часа, някой да си направи ПР акция и да се приберем. Оставаме в София! Протестът няма да е мирен", каза Дяков.

Коментари към новината

Още новини от Икономика