Новини от област Стара Загора и България

Болницата в Радунци ще отвори до 3 години с 350 легла за лечение и рехабилитация

Болницата в Радунци ще отвори до 3 години с 350 легла за лечение и рехабилитация
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Същинският ремонт по сградния фонд на фалиралата държавна белодробна болница в мъглижкото село Радунци ще започне през март следващата година. Това обяви на брифинг новият собственик на лечебното заведение Георги Керанов, който придоби основния корпус на търг на 28 април тази година чрез строителната си фирма „Ворек“ ЕООД – Стара Загора. В брифинга участва и кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов, който заяви пълната си подкрепа за проекта.

Ремонтът и обновяването на болничните сгради и помещения ще приключи до 3 години и вероятно ще може да приеме първите си пациенти през 2027 година, обяви Керанов. Покривът вече е ремонтиран, в момента се изнасят всички стари мебели, извършва се заснемане на основния корпус, който е в доста занемарен. Крайната цел е да се извърши препроектиране на сградата.

Георги Керанов ръководи инвестиционен фонд, който ще извърши всички дейности по възстановяването на болницата в Радунци. Вече са закупени всички около 15 постройки в болничния комплекс. Те също ще бъдат възстановени и ще се ползват за нуждите на лечебното заведение. „Няма как да построим добър болничен комплекс без цялата прилежаща част. Нужни са поне 50 кв. м на легло, за да бъде ефективна болницата като място за долекуване и релаксиране на пациенти“, посочи Керанов. Смисълът е дейността на болницата да бъде запазена, да бъде полезна за хората, подчерта той. Достъпът до нея ще бъде напълно свободен, тя ще работи по договор със Здравната каса. Болницата ще разполага с около 350 легла. Ще има стандартни и луксозни стаи. Ще бъдат възстановени и сградите, които ще се ползват от персонала на болницата за жилища. Керанов отказа на този етап да уточни размера на цялостната инвестиция, но тя със сигурност ще бъде милиони лева. Само за разчистването и ремонтите досега са вложени около 1 милион и 200 хиляди лева.

Д-р Душо Гавазов и Георги Керанов

Георги Керанов е заявил желание пред община Мъглиж да закупи земята под болницата. Кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов заяви, че дава подкрепата си и ще внесе предложение на следващата сесия на Общинския съвет това да се случи. Той припомни, че като лекар е работил в Тубдиспансера в Стара Загора, откъдето с колегите си са изпращали пациенти за долекуване в болницата в Радунци.

„Става въпрос за сериозна и устойчива във времето инвестиция. Фирмата, която е придобила болницата, ще създаде нещо, което ще ни надживее, убеден съм“, посочи Гавазов – „Ще се постараем в синхрон с ремонтните дейности да търсим финансиране по европейски програми, за да подобрим инфраструктурата в Радунци“.

Кметът на Мъглиж припомни, че в Мъглиж няма общинска болница. Работи единствено морално остарял филиал по Спешна медицинска помощ с апаратурата, закупена по европейски проект, която отлежава във филиала по спешна медицинска помощ, въпреки че от 2015 години редица здравни министри обещават да го модернизират.

„Затова приемаме с огромна благодарност това, което Георги Керанов иска да направи в болничния комплекс в Радунци“, подчерта д-р Гавазов.

От страна на Община Мъглиж е направено много, за да се помогне на инвестиционния процес. Вече е изготвен нов ПУП на района, който ще позволи на новите собственици да кандидатстват с инвестиционно намерение пред общинска администрация град Мъглиж за закупуване на земята.

„Много хора смятат погрешно, че едва ли не когато даден човек е решил да инвестира всичко около него е мътно, кърваво, престъпно. Не е така. Особено, когато малките общини като Мъглиж сме силно дискриминирани от държавата и сме придудени да се издържаме изцяло с участието си по европейски проекти. Ако не са тези европейски проекти и не са възможностите, знанията и уверенията на моя екип, няма да стигнем доникъде. Затова ще бъдем партньори с инвестиционния фонд, управляван от г-н Керанов, но в рамките на действащото в Република България законодателство“, посочи Гавазов. Той припомни, че до 2015 година Мъглиж не е притежавал нито педя земя в село Радунци като община. След като от тогавашното общинско ръководство, в което той беше зам.-кмет, предявяват претенции пред държавата, на Община Мъглиж са прехвърлени 58 дка – точно земята под сградите на болничния комплекс в Радунци.

„Това даде самочувствие на общината, че наистина село Радунци е част от територията на Мъглиж. Не съм преставал да търся инвеститори и да помагам на тези, които са искали да възродят тази култова сграда на болницата. Нещата обаче свършваха в папките на измислени ликвидатори или до вратите на здравното министерство, където некомпетентни експерти дори не знаеха с какво разполага държавата. Не бяха малко и политическите сили, физически и юридически лица, които се опитаха да използват тази болница за нечисти помисли и цели, но и на това устоях“, посочи Душо Гавазов. Той подчерта, че никога не е имал и няма да има и 1% от дяловете на възстановената болница, каквито слухове пускали негови опоненти.

Кметът на Мъглиж ще настоява държавата да предприеме спешни действия по ремонтиране на пътя към село Радунци, който е дълъг едва няколко километра, но е от изключителна важност за реализацията на проекта по възстановяване на белодробната болница.

Коментари към новината

Още новини от Здраве