Новини от област Стара Загора и България

Хванаха ги

Обвиниха лекари в източване на 815 000 лева от Здравната каса с фалшиви документи

Обвиниха лекари в източване на 815 000 лева от Здравната каса с фалшиви документи
Divident.€U Divident.€U

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми осем души за документна измама в големи размери при отпускането на помощни средства за хора с увреждания. Сред обвиняемите са членове и председатели на Лекарска-консултативна комисия – ортопедична и неврологична в Медицински център, чието седалище е в София с филиал в Пловдив.

Според разследването от бюджета на НЗОК са откраднати около 815 000 лева. Обвинени са Н.В., на 59 г., Р.К., на 58 г., С.К., на 86 г.,Т.К., на 71 г., и М.Д., на 62 г. Привлечени като обвиняеми са и и П.К., на 36 г., 53-годишната В.Н. и 66-годишната З.Б., в ролята им на помагачи.

С общи усилия те набирали пациенти, информация, в това число лични карти, епикризи и други медицински документи, с което помогнали осъществяването на документната измама.

Обвинените помагали на един от тях - Н.В, да получи от бюджета на НЗОК 815 000 лева. Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – протоколи за отпускане на помощни средства за хора с увреждания.

Схемата за документната измама, свързана с получаване на помощни средства за хора с увреждания, е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

В процеса на разследване П.К. мотивирал двама свидетели да потвърдят неистина пред разследващ орган, а именно, че са посещавали Лекарска консултативна комисия /ЛКК/ в Пловдив, като за целта им изпратил протоколите по интернет приложение.

Установено е, че от 1 юли 2022 г. до края на юли 2023 г. ЛКК-комисиите към Медицинския център са изготвили общо 8007 протокола за отпускане на помощни средства на хора с увреждания, по които НЗОК е платила на различни дружества общо 5,2 млн. лева.

Предстои за петима от обвиняемите да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За горепосочените престъпления по закон се предвижда наказание от 3 до 15 г. лишаване от свобода и конфискация на част или цялото имущество.
Действията по разследването продължават.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Пловдив и ОД на МВР – Пловдив, в който участваха Петър Петров, районен прокурор, Димитър Пехливанов, наблюдаващ прокурор, ст. комисар Георги Чергов, директор на ОД на МВР – Пловдив и комисар Славчо Алексиев, началник на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.

Коментари към новината

Още новини от Здраве