Новини от област Стара Загора и България

Кукленият театър в Стара Загора открива лятната си сцена на 24 май с "Банда бацили"

816 14/05/2020 12:31 Култура Сцени
Кукленият театър в Стара Загора открива лятната си сцена на 24 май с Банда бацили
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Старозагорският куклен театър ще открие лятната си открита сцена по новите противоепидемични правила на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тогава театърът ще представи детската пиеска „Банда бацили“.

Днес куклениците се включиха в почистване, пренареждане и организация на пространството на лятната сцена. Тя събира около 350 седящи места, но заради ограничителните мерки вътре ще бъдат поставени не повече от 90 стола, като ще бъде спазено отстоянието от 1,5 метра.

Ще бъде изработен и проигран и специален алгоритъм на пропускане на малките зрители и техните родители, обясни Дарин Петков, директор на Държавен куклен театър Стара Загора.

В „Банда бацили“ участват само двама актьори, които са режисирани така, че да нямат близък контакт помежду си. След всяко представление сцената, столовете и всичко по предписанията на здравния министър, ще се дезинфекцира и почиства.

До няколко дни ще бъде представена цялата лятна програма с представления на откритата сцена на Кукления театър, която това лято ще продължи до края на юли и ще бъде с увеличен брой представления в опит да се навакса пропуснатото през двата месеца карантина.

„Досега приключвахме сезона някъде в първата седмица на юли, но това лято представленията ще продължат и през следващите няколко седмици. Ще имаме представления както през седмицата, така и в събота и в неделя“, посочи Дарин Петков.

Цените на билетите ще бъдат обичайните, както досега. Старозагорските кукленици се надяват, че ще получат подкрепата както на малчуганите, така и на техните родители.

С програма от театрални постановки, които ще бъдат представени на открити летни сцени се готвят и ДТ "Гео Милев", както и Държавна опера Стара Загора. Драматичния театър ще обяви програмата си в началото на следващата седмица, каза за "Дивидент Стара Загора" неговият директор Ивелин Керанов.

Коментари към новината

Още новини от Култура