Новини от област Стара Загора и България

Новият завод на „Ате Пласт“ е готов, инвестицията стигна 20 млн. лева

7064 09/08/2023 15:42 Икономика Бизнес
Новият завод на  Ате Пласт  е готов, инвестицията стигна 20 млн. лева
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Инвестицията дава възможност за удвояване на производството

Приключи строителството на новия завод на „Ате Пласт“ в новата индустриална зона "Загоре" на Стара Загора. В него вече работят 40 души и съвсем скоро ще бъде завършено и оборудването с новите машини за производствения процес, съобщи за Divident.EU управителят на компанията Мария Жекова. Фирмата търси да наеме на работа 5 души, като наесен предвижда да наеме още 10 човека. Проблем обаче е намирането на качествена работна ръка на пазара на труда, казват собствениците.

Старозагорската компания е водещ производител на гъвкави полимерни фолиа и опаковки за индустрията. Тя изнася 80 % от продукцията си.
„Още на 4 януари взехме Акт 16 за новата сграда, посочи Жекова - "Хванахме труден период с непрекъснато покачване на цените в строителството. Така цената за изграждането на сградата скочи от планираните 7 млн. лева на 12 млн. лева. Допълнително в нови машини инвестираме 8 млн. лева“, допълни тя.

Новото предприятие е с модерна архитектура, която включва 3 цеха плюс звено "Опаковка на готовата продукция". Простира се върху 6,5 дка с прилежащите складове, като цялата закупена площ от „Ате Пласт“ в Индустриална зона „Загоре“ е 20 дка.

С този проект „Ате Пласт“ ООД получи сертификат за инвестиция клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Новият завод дава възможност за удвояване на обемите на произвежданата досега продукция.

Изграждането на новата фабрика за печат и гъвкави опаковки в Индустриална зона „Загоре“ започнаМария Жекова, Иво Жеков и Теодора Жекова със сертификата за Инвеститор Клас А в края на 2021 г. За инвестицията „Ате Пласт“ използва кредит от банка, както и възможностите на инициативата JESSICA, представляващи национален ресурс по ОП „Региони в растеж“ 2007 –2013, осигурен от Фонда на фондовете.

Производството в новата база включва печат, ламиниране и конфекциониране на гъвкави опаковки за хранително-вкусовата, строителната, мебелната, хигиенната и санитарна промишленост.

Реализацията на проекта е част от мисията на „Регионален фонд за градско развитие“ и Банка ДСК да финансира проекти с висока обществена значимост в подкрепа на местната икономика и развитие на различни сфери от градския живот.

Фондът, съвместно с Банка ДСК, управлява чрез мандат от Фонда на фондовете средствата по инициатива JESSICA, предназначени за шестте големи града в страната след София – Стара Загора, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Плевен, както и ресурса по финансов инструмент „Фонд за градско развитие за Северна България“ за градовете Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Добрич, Ловеч, Лом, Монтана, Плевен, Разград, Свищов, Силистра, Търговище и Шумен.

Коментари към новината

Още новини от Икономика