Новини от област Стара Загора и България

Наблюдаващият прокурор Жанета Недкова:

Петорна съдебна експертиза е ключът към жестокия случай в Стара Загора (ВИДЕО)

Divident.€U Divident.€U

Насилникът на нарязаната млада жена може да получи до 10 години затвор, ако бъде доказано, че е имало опасност за живота й

Задържаният по случая с нарязаната с макетен нож млада жена от Стара Загора Георги Георгиев може да получи от 2 до 10 години затвор, ако вината му бъде доказана в съда и назначената петорна експертиза установи натрупване на средни телесни повреди, че е изпадала в безсъзнание и че нараняванията са предизвикали опасност за живота ѝ, както и че в престъплението си извършителят е проявил особена жестокост.

Петорната комплексна експертиза може да бъде готова до 10 дни. Тя ще бъде извършена от трима съдебни лекари, един неврохирург и един естетичен хирург, за да се установи дали има обезобразяване на жертвата. Експертите ще трябва да преценят и дали загубата на кръв е довела до временна опасност за живота на 18-годишната жена, която също е средна телесна повреда. Ще се изготви и психологически портрет на извършителя заради проявената жестокост, агресия и садизъм.

Ако експертизата не потвърди подобни данни, наказанието на извършителя ще бъде до 6 години затвор.

Това обясни на извънреден брифинг по случая днес наблюдаващият делото прокурор Жанета Недкова. Заедно с нея пред медиите застанаха окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, старши комисар Лазар Христов, директор на ОД на МВР - Стара Загора и районния прокурор Таня Димитрова.

„Считаме че, средната телесна повреда се е изразила в мозъчно сътресение, което е било придружено с изпадане в безсъзнание. Тепърва ще се прецизира правилната квалификация. От ключово значение за това ще бъде решението на петорната комплексна експертиза", посочи районният прокурор Таня Димитрова.

„Направено е много по делото досега“, подчерта наблюдаващият прокурор Жанета Недкова, която влиза в екипа от прокурори от вчера, защото титурялният наблюдаващ прокурор е в отпуск от поне две седмици. „Назначени са 3 съдебно-медицински експертизи. Текат и две други - трасологична и дактилоскопна комплексна експертиза. Извършени са три огледа на местопрестъплението, иззети са веществени доказатгелства от дома на извършителя, направени са експертизи на телефони. Разпитани са 11 свидетели, някои от които пред съдия. Изискана е медицинска документация по делото от Спешния медицински център, за да се назначи допълнителна съдебна медицина, която да изследва безсъзнателно състояние, както и причиняване на телесна повреда с особена жестокост.

Задържаният Георги Георгиев е имал две предходни подобни прояви на посегателство, които са били квалифицирани от прокуратурата по същия член от НК, посочи директорът на ОД на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов. По първата проява Георги Георгиев е получил административно наказание, но по втория случай на насилие е бил осъден на пробация, която е започнала през януари тази година. До случая с обезобразеното момиче през юни Георги Георгиев е спазвал стриктно наложената му пробация, посочи Лазар Христов.

Той разказа какво се е случило във фаталната вечер на 26 юни. Същата вечер около 23,30 часа на телефона на полицията се получава съобщение от 62-годишна жена от Стара Загора, която е съсед на пострадалата 18-годишна Д.М.. Съседката съобщава на полицаите, че 18-годишната жена е потърсила помощ от нея и че цялата е в кръв. Екип на Спешна помощ пристига и установява, че по тялото на момичето има нанесени множество рани и обилно кръвотечение и я отвеждат по спешност в отделението по „Неврохирургия“ на УМБАЛ „Проф.д-р Ст. Киркович“. Там лекарите установяват 21 рани с различна дълбочина по цялото тяло на жената. Според наблюдаващият прокурор Жанета Недкова е изключено жертвата да се е самонаранила, каквито версии са се появили.

Два дни преди кървавото насилие Георгиев изпраща текстово съобщение по интернет до Д.М., което гласи „Направо те убивам“. На следващия ден праща второ съобщение с текст „Ще ти закача главата“, а на следващия се появява пред вратата на дома й. В себе си е носил въпросния макетен нощ. Според показанията на пострадалата той първо ѝ е нанесъл удари, след които тя не помни нищо. Когато идва в съзнание търси помощ от съседите. Макетният нож, маска и други веществени доказателства са иззети от разследващите и се извършва експертиза.

След като по първото досъдебно производство Георгиев е освободен с решение на Окръжен съд Стара Загора с квалификация за нанесена „лека телесна повреда“, вчера Районна прокуратура образува ново досъдебно производство срещу него по чл. 144 ал.3 за закана за убийство. Това става възможно, след като извикват в Първо РПУ за разпит пострадалото момиче. Тогава тя разказва за отправените заплахи чрез текстови съобщения в предните два дни. Полицията предприема незабавни действия по задържането на Георги Георгиев. Проверяват 8 адреса, разпитват негови близки, на които връчват призовка за него, но не го откриват. Обявяват го за общодържавно издирване.

Тази сутрин около 8,15 ч. Георги Георгиев е забелязан в автомобил да влиза в Стара Загора и е задържан за 72 часа. Прокурорите заявиха, че ще поискат от съда постоянна мярка „задържане под стража“.

По своя инициатива днес районният прокурор Таня Димитрова се е срещнала с майката на пострадалото момиче. Имала 1 час разговор с нея. „Говорих и като прокурор и като майка. Заявих нашия апел за нулева толерантност към проявите на насилие“, каза тя.

Комисар Лазар Христов обяви че има насрочена за утре среща с кмета на Стара Загора Живко Тодоров и с представители на охранителни фирми, с които ще говорят по случая, тъй като заподозреният Георгиев е работил като охранител.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред