Новини от област Стара Загора и България

ТЕЦ „Брикел“ минава на газ до 3 години, сключи договор с General Electric

ТЕЦ  Брикел  минава на газ до 3 години, сключи договор с General Electric
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

ТЕЦ "Брикел" е сключил договор с General Electric за закупуване на три газови турбини. Плановете са в следващите 3 години да спре използването на въглища за горивния процес в централата. Стойността на сделката по закупуването на газовите турбини е за над 80 млн. евро, съобщи за Divident. EU директорът на компанията Янилин Павлов.

 „До трите централи – ТЕЦ „Марица изток 2“, ТЕЦ „AES Гълъбово и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“ няма изградено газово трасе. Затова преговаряме с „Булгартрансгаз“ и ICGB. Преговаряме General Electric да ни съдейства за изграждане на газопровода, който ще бъде с достатъчен дебит и за другите централи“, каза Павлов.

За успешната реализация на инвестиционния план е необходимо да бъде завършена газовата връзка между националната преносна мрежа и дружеството, която е с дължина около 30 км.

„Преминаването от въглища към природен газ и други по-екологични горива е единственият начин да запазим работните места на служителите в "Брикел". Не искаме да оставим Гълъбово без най-евтината възможност за отопление. Надяваме се скоро "Брикел" да се превърне в еталон и пример за успешна и устойчива енергийна трансформация. За нас е голяма привилегия и чест да си сътрудничим с General Electric, казват от мениджмънта на „Брикел“.

На въпрос на Divident.EU дали „Брикел“ за в бъдеще ще продължи да купува въглища от „Мини Марица-изток“, Павлов потвърди, че дружеството ще купува същите количества въглища, колкото използва и в момента – около 3 млн. тона годишно. „Ще ги подсушаваме и продаваме на други компании“, поясни той.

По думите на изпълнителния директор, през последните 2 години в „Брикел“ е направен основен ремонт на първи, втори и пети котел, а в момента тече ремонт на четвърти котел.

„Съоръженията ни не можеха по най-добрия начин да оползотворят въглищата. По тази причина се наложи да инвестираме в пълна рехабилитация и подмяна на някои горивни компоненти в нашите котли“, обясни той. Ремонтните работи са коствали на компанията 15 млн. евро.

„Не можем да си позволим да спрем и пак да пуснем производството, затова правихме подобренията в процес на работа“, обясни Павлов.

Припомняме, че през юли 2022 г. правителството взе решение да затвори ТЕЦ „Брикел“ , като тогава решението беше съобщено от премиера в оставка Кирил Петков и вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Като причина тогава бяха изложени резултатите от доклада, направен на база няколко проверки в централата. Тогава беше съобщено, че става въпрос за фрапиращи нива на замърсяване, които са в тотално противоречие с нормите, посочени в екологичното законодателство, на  трудово-правните отношения и правилата за пожарна безопасност.

Плараната голяма инвестиция е насочена към постепенното заместване на въглищата с по-екологично гориво - природен газ. Това ще гарантира по-ефективно опазване на околната среда в региона и постепенно ще бъдат достигнати параметрите, заложени в Европейския зелен пакт, казват от дружеството.

Коментари към новината

Още новини от Икономика