Новини от област Стара Загора и България

В Казанлък

Представят книгата - албум "Царица Роза"

6810 01/06/2023 16:31 Култура Книги
Представят книгата - албум Царица Роза
Divident.€U Divident.€U

Изданието разказва  историята на конкурса, патентован от Община Казанлък. Може да се види и историята на роклите на цариците през годините. Включени са и международните посещения на красавиците, които като Царица Роза стават посланик на красотата на родния си край пред света.

Екипът на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства направи контакт с всичките 53 царици и техните подгласнички. Много от тях откликнаха на поканата да присъстват на представянето на книгата и на шествието в кулминационните дни на Празника на розата.

Любопитна подробност е, че през 1977 Казанлък не избира царица, няма и празник. Причината е тежкото земетресение във Свищов. Всички събрани за празника средства, които традиционно са дарения от местния бизнес, са изпратени за справяне със щетите в Свищов. На следващата, 1978 г. в Казанлък е организиран Празник на розата, но е мистерия причината, поради която не е избрана Царица Роза. За това разказва на страниците на книгата един от големите меценати в града Росен Георгиев, дългогодишен директор на "Българска роза".

Заповядайте на 3 юни 2023 г. от 18,30ч. в Музея на розата!

Коментари към новината

Още новини от Култура