Новини от област Стара Загора и България

Ръст

С 30% увеличиха производството на сирене и кашкавал с марката на Тракийски университет

1786 30/05/2023 11:34 Икономика Бизнес
С 30% увеличиха производството на сирене и кашкавал с марката на Тракийски университет
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Сред големите клиенти на млечните продукти на университета е "Албена Холдинг"

С 30% се е увеличило през последната година и половина производството на сирене и кашкавал в Академичния технологичен комплекс на Тракийския университет.
В момента се произвежда 3 тона дневно мляко, а млечните продукти, които се радват вече на огромно търсене в цялата страна се обогатявят като асортимент. Изпитват се нови рецепти с див чесън, чушки и други растителни добавки с помощта на преподаватели от Аграрния факултет, съобщи за Divident.EU директорът на Академичния технологичен комплекс д-р Емил Димитров.

Ако преди година и половина сиренето и кашкавала, които се произвеждаха тук се предлагаха само в магазина на университета, сега те стигат до многократно повече клиенти.
От кашкавала и млякото, произведени в учебната база на Тракийски университет купуват големи туристически обекти по морето, сред които и „Албена Холдинг“. Зареждат се и няколко магазина в Стара Загора.
„Търсенето расте, което означава, че трябва да закупим още животни. Хората оценяват качеството на нашите млечни продукти. Скоро фермата ни ще бъде изцяло роботизирана. Роботите са закупени по Програма „Интелигентно животновъдство“, съобщи д-р Димитров.

След внедряването на роботите, за обслужването на фермата ще бъде необходим само един човек.
Планът на ръководството включва двойно увеличаване на млекодайните крави – от 250 на 500 през следващите години.

АТК на Тракийския университет се намира в бившето АПК Загоре. Стопанството е с площ от 272 дка, като включва отделно свинарник от 50 дка и конеферма от 220 дка.
Най-важна е възможността да се обучават качествено студентите тук. През стопанството минават 2500 студенти на семестър – от Аграрния факултет и Ветеринарномедицинския факултет на висшето учебно заведение.

Коментари към новината

Още новини от Икономика