Новини от област Стара Загора и България

Президентът Радев връчи втория мандат с мнение, че той вече е дискредитиран

707 29/05/2023 17:12 Политика Власт
Президентът Радев връчи втория мандат с мнение, че той вече е дискредитиран
Divident.€U Divident.€U

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат на акад. Николай Денков, като катдидат за премиер на коалицията Продължаваме Промяната - Демократична България. Държавният глава отбеляза лаконично, че връчва мандата, защото Конституцията го задължава, но според него това не е целесъобразно, защото този мандат вече е дискредитиран, заради изтеклите записи.

"Изразявам пълно разбиране за деликатността на ситуацията, като президент съм пряко ангажиран с нашата сигурност и призван да брани българската държава. Точно заради това аз от моя страна ви връчвам мандат, но нецелесъобразно, заради наклеветяването на службите, заявката за вмешателство в изборите. Длъжен съм да връча този мандат. В името на запазването на остатъците от доверие в политическата система, призовавам ви да премислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, той вече е дискредитиран, каза Радев.

Въпреки бележките на президента, папката беше приета от акад. Николай Денков.

Акад. Денков заяви от своя страна: "Знаете моите приоритети. Аз мисля, че всички сме единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижва европейския път на България."

Кандидатът за премиер подчерта, че най-важен е бюджетът, без който не могат да се случат редица важни плащания. Той подчерта, че е много важно парламентът да работи, като посочи, че се чакат промени в Конституцията, в Наказателния кодекс и др.

"През следващите дни ние ще водим преговори с другите парламентарни сили, за да успеем да съставим редовно правителство", съобщи акад. Денков, като добави, че се надява следващата седмица да има редовно излъчено стабилно правителство.

Коментари към новината

Още новини от Политика