Новини от област Стара Загора и България

Близо 40% от българите са пушачи, 14% от тях започват от ранна детска възраст

Близо 40% от българите са пушачи, 14% от тях  започват от ранна детска възраст
Divident.€U Divident.€U

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

Данните от Националния център по обществено здраве и анализи посочват, че 39.4% от възрастното население в България употребява тютюн, като делът на мъжете е по-висок от жените, съответно 40.5% на 38.7%.
Най-висок е делът на ежедневните пушачи - мъже във възрастовата група 45-54 г. (49.0%). Остава без промяна фактът, че 14.3% от анкетираните са започнали да пушат на 10-15-годишна възраст.
Основната част от анкетираните пушачи употребяват бездимни тютюневи изделия, наргиле и електронни цигари вкъщи (44.7%), като делът им нараства няколко пъти с възрастта.

В заведенията 36.5% от анкетираните употребяват тютюневите продукти. Най-висок дял на пушещите бездимни тютюневи изделия е във възрастта 20-35 г. Около 2/3 от пушачите (67.1%) подкрепят тоталната забрана за пушене на обществени места. На пасивно пушене в дома си са изложени 53.7% от анкетираните.
Данните оповести Регионалната здравна инспекция в Стара Загора, ден преди отбелязването на Световния ден без тютюнопушене – 31 май.

Мотото на тематичния ден за 2023 г., съгласно публикуваната информация от Световната здравна организация е: „Отглеждайте храни, а не тютюн!“.
В световен мащаб всяка година загиват над 8 милиона души, засегнати пряко или косвено от тютюна. Повече от 7 милиона от тях умират от директна употреба, а почти милион и двеста хиляди непушачи – от вдишването на вторичен тютюнев дим. 65 000 от тези, които умират от болести, свързани с вдишването на вторичен тютюнев дим, са деца.

С мащабна кампания в парк „Артилерийски“ - Стара Загора, посветена на Световния ден на движението, се акцентира на физическата активност като алтернативно на тютюнопушенето. Проведени са редица спортни игри и демонстрации.
На филмовата вечер и куиз вечер се застъпиха рискови за здравето фактори, включително и тютюнопушенето. Партньорството на Регионална здравна инспекция – Стара Загора с Международен младежки център - Стара Загора постави акцент върху здравето като ценност.
РЗИ организира редица срещи и събития с младите хора от региона във връзка със Световния ден без тютюнопушене – 31 май.
Регионална Здравна инспекция – Стара Загора напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година в Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене. Работното време е от 8.30 до 17 часа, от понеделник до петък, административна сграда на РЗИ – Стар Загора – ул. Стефан Караджа №10.

Допълнителна информация може да получите на телефон 0882 442 999 и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

Коментари към новината

Още новини от Здраве