Новини от област Стара Загора и България

Новият собственик на болницата в Радунци иска да купи и земята под нея

Новият собственик на болницата в Радунци иска да купи и земята под нея
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

"Ворек“ ЕООД ще строи модерна болница за рехабилитация на хора с белодробни болести и пост ковид усложнения

Новият собственик на болницата в Радунци – фирма „Ворек“ ЕООД иска да закупи и земята, върху която е изградена белодробната болница. Неин собственик е Община Мъглиж.

„Няма да пречим да се реализира тази важна за хората инвестиция. Ще внеса предложение в Общинския съвет и то ще бъде разгледано на негово заседание. Преди това обаче трябва да се изработи ПУП от главния архитект на общината, тъй като собственикът е закупил едната сграда. Общата площ на земята е 37 дка, на закупения  имот му се полагат 22 дка земя“, каза за Divident.EU кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов.

В същото време новият собственик на белодробната болница в Радунци е заявил желание да закупи и останала част от сградата. След проведения търг на 28 април той закупи за 480 000 лева само централната сграда.

Няма да създаваме проблеми за реализиране на инвестицията, но в същото време искам категорично да заявя, че Община Мъглиж очаква да  получи сумата от 160 000 лв. – пари, които ни дължи бившата държавна белодробна болница. Дългове няма да опрощаваме, беше категоричен Гавазов.

Напомняме, че болницата в Радунци е във фактически фалит от лятото на 2015 година, когато здравното министерство обяви, че я закрива поради липса на дейност и сключени договори за финансиране. Най-големи са задълженията ѝ към EVN.

Пред кмета на Мъглиж собствениците на „Ворек“ ЕООД са обявили, че намерението им е сградата да се превърне в Болница за долекуване на белодробни заболявания. Собственикът Георги Керанов беше категоричен, че болницата ще бъде за рехабилитация не само на белодробно болни. Вероятно лечебното заведение ще развие дейност за възстановяване на пациенти с последствия от ковид, както и от други заболявания.

„Още в началото на новата седмица ще направим  обследване е пълно заснемане на цялата сграда на бившата Белодробна болница в Радунци. То е необходимо на архитекта, който ще изготви възможно най-добрият проект, отговарящ на изискванията  за модерна здравна сграда, каза за още Divident.EU Георги Керанов.

Той съобщи, че плановете му като инвуститор са да бъде възстановена и да функционира цялата сграда като болнично заведение. Няма как да се случат плановете ни ако не купим и земята, коментира Керанов. По първоначални сметки инвестицията в обновяването на някогашната белодробна болница ще бъде голяма, но на този етап от „Ворек“ ЕООД“ не се ангажират да посочат конкретна цифра.

Срещаме разбиране от страна на Община Мъглиж и се надявам, че ще осъществим успешно плановете си с подкрепа от страна както на държавата, така и на общината, допълни той.

Коментари към новината

Още новини от Здраве