Новини от област Стара Загора и България

НОИ Стара Загора се включи в националния протест за ръст на заплатите

НОИ Стара Загора се включи в националния протест за ръст на  заплатите
Divident.€U Divident.€U

Служителите на териториалното поделение на НОИ в Стара Загора се включиха в националния едночасов протест за увеличение на заплатите с 30%. Недоволството е насочено към проекта за държавния бюджет, в който не е предвиден ръст на разходите за персонал в административната структура. Стачката е предупредителна, а по време на провеждането й служителите работиха на ротационен принцип, за да не се затруднява обслужването на гражданите.

В териториалното бюро в Стара Загора работят 137 служители, като всеки новопостъпващ експерт започва работа с едва 1 000 лева заплата.

Акцията се организира от синдикалните структури на КНСБ и КТ "Подкрепа". Протестът е подкрепен от териториалните поделения в цялата страна.

Над 2200 работници и служители от Националния осигурителен институт (НОИ) в страната излязоха на протест в 10 часа днес с искания за по-високи заплати.
Те настояват за увеличение на възнагражденията в централното управление и териториалните поделения на НОИ с поне 30%.

По изчисления на Синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа" за целта ще са нужни 30 милиона лева, което е около 0.14% от бюджета на НОИ. От синдиката настояват допълнителните средства да бъдат предвидени при приемането на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г.

От КТ "Подкрепа" обръщат внимание, че в проекта на бюджет за данък обществено осигуряване за 2023 г. разходите за персонал на НОИ не са променени изобщо и така няма възможност за никакво актуализиране на заплатите на служителите.

"Очевидно управляващи и политици от всички цветове не знаят или не оценяват труда и отговорностите, които носят заетите там. Това беше и все още е една от натоварените администрации по време на пандемията от Covid-19", се казва в позицията на синдикатите.

В нея е посочено, че служителите на НОИ са професионалисти, които не могат да бъдат лесно заменени, защото притежават изключително специфични знания за пенсионната система и следва да получат подобаващо възнаграждение за отговорностите, които носят. Работещите в НОИ ще отстояват исканията си докрай. Заплашват, че ако те не бъдат изпълнени, ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия.

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество