Новини от област Стара Загора и България

Международен форум за българското розово масло се провежда в Казанлък

760 23/05/2023 16:33 Икономика Бизнес
Международен форум за българското розово масло се провежда в Казанлък
Divident.€U Divident.€U


Международен форум с фокус българското розово масло и етеричните култури събра на една маса всички заинтересовани страни в Казанлък.
В рамките на два дни министри на правителството на България, членове на Европейския парламент, кметовете на френския Грас и българския Казанлък, служители на Европейската комисия, обсъждат предизвикателствата пред сектора .
Делегатите дискутират как предстоящите законодателни промени в ЕС ще се отразят на парфюмерийния сектор.

Българското розово масло да бъде обявено за натурален биопродукт и да отпадне опасността то да бъде етикетирано като съдържащо опасни химически вещества. Около тези искания се обединиха на срещата международната и българската асоциация на етерично-маслените продукти и ароматната индустрия.

„Така розовото масло няма да бъде разглеждано като един продукт, а като смесица от над 300 елемента, част от които, според някои, биха могли да окажат вреда на човешкото тяло и по този начин върху целия продукт трябва да се залепи етикет, който да казва, че е отровен или нещо друго. Това е нещо, което би съсипало индустрия, която е създала продукт, известен с качествата си от хилядолетия“, каза българският евродепутат Андрей Новаков.
Той припомни, че България държи 75% от износа в световен мащаб на розово и лавандулово масло.

Докладчикът по регламента- евродепутатът Мария Спираки, която разгледа на място производството на розово масло и брането на цвят обяви, че ще се работи за компромис, който да защитава потребителите на продуктите и производителите, като очаква до края на годината този регламент да премине на първо четене през Европарламента.

В приветствието си към участниците в международната среща кметът на Казанлък Галина Стоянова разказа предисторията за готвените промени на европейско ниво: „Научих за подготвяните промени в регламентите на ЕС на първи ноември от кмета на Грас Жером Вио. Обърнах се към Министерство на земеделието за изготвяне на национална позиция. В последствие се срещнах с българската еврокомисия и групата на българските депутати от ГЕРБ, с евродепутата Мария Спираки – член на Европейския парламент и докладчик за разглеждането на Регламента за класифициане, етикетиране и опаковане на химикали (CLP) за комисията ENVI.“, сподели Галина Стоянова.

„Вече има изработена национална позиция, представени са промените към доклада на Европейския парламент за регламент CLP в защита на етеричните масла. Ароматната индустрия е залегнала дълбоко в европейската култура и е част от историята на икономическия и иновационен успех на Европа.“, посочи тя.

Галина Стоянова отбеляза още: „Форумът днес е голямата крачка към промяна в регламента така, че определението на опасни материали да отпадне от дефиницията МОКС - многосъставни вещества, които съдържат повече от една съставка да бъде отменена от регламента. Трябва ново определение, като същевременно естествените вещества, включващи розово масло да не се разглеждат като вредни в бъдеще.

Това ще защити поминъка и ще увеличи работата в отрасъла на европейско ниво, регулирано, излизайки от България розовото масло достига до различни краища в света и се радва на високо търсене. Искаме много просто да е обяснено, че изделието излиза от Розовата долина и достига до цял свят. Розовият цвят е идентификационния код на България пред света.“, завърши обръщението си към присъстващите кметът на Казанлък.

Розопроизводителят Филип Лисичаров, представител на Българската национална асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика отбеляза, че у нас в този бранш са заети 30 000 души и заяви: „Сигурен съм, че когато влезете днес в розовите градини няма да търсите молекули, но ще бъдете очаровани от аромата на розовия цвят!“.

Петър Кировски, директор на дирекция „Растениевъдство“ от Министерството на земеделието препотвърди подкрепата на институцията за интересите на българските розопроизводители по темата: „Стоим зад тях и ще продължим да си сътрудничим!“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика