Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Местният парламент прие финансовите отчети на 10-те общински дружества

956 23/05/2023 15:18 Икономика Бизнес
Местният парламент прие финансовите отчети на 10-те общински дружества
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

С 39 гласа „за“ и 7 „въздължал се“ общинските съветници на Стара Загора приеха финансовите отчети на 10-те общински дружества. „Гласуваме с „въздържал се“ по тази точка, защото не може, според нас да се приемат отчети в този вид. Време е да се носи политическа отговорност за състоянието на общинските дружества“, обясни пред колегите си общинският съветник от „ Демократична България“ Димитър Чорбаджиев.

Той подчерта, че две от общинските дружества са в критично финансово състояние и според него става дума за лошо управление. Нека съветниците, които избраха тези управители да си признаят и да им поискат оставката, призова Чорбаджиев.

Не е редно социалното предприятие „Мересев“ да има 80 хил. лв. задължения за осигуровки, ДДС и заплати, при положение, че общината го дотира със 100 000 лева от наеми, смята общинският съветник Янко Янков. Той припомни на колегите си, че преди сегашния управител, това дружество винаги е било на печалба, макар и минимална.
Сега при 70 000 лв. заеми, приходи от 100 000 лв. от наеми, „Мересев“ е с 80 000 лв. задължения към работниците и държавата, уточни Янков.

Според Димитър Чорбаджиев не е нормално да бъде на загуба предприятие като „Автобусни и тролейбусни превози“, защото то се дотира от държавата, получава помощ и от общината. Община Стара Загора превежда годишно над 1,8 млн.лева на „Автобусни и тролейбсни превози“. Освен това в дружеството към август са инвестирани над 110 млн.лева, допълни Янков.
Според гласувания финансов отчет през 2022г. „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД отчитат приходи в размер на 14455 х.лв., от които 5955 х.лв. са собствени приходи от транспортни услуги, 8360 х.лв. са приходи от финансиране и 140 х.лв. други приходи.

Задълженията на дружеството са 6203 х.лв., които са текущи задължения – за м.декември 2022 г. заплати, осигуровки, ДДС, ДОД и към доставчици 5064 х.лв. – основно за горива и ел. енергия. Вземанията към 31.12.2022г. са 1097 х.лв., от тях 780 х.лв. са вземания по ДДС /за платени фактури за доставка на 5 бр.електробуси / и 283 х. лв. други вземания.

Като пример за добро управление, общинските съветници посочиха „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания със стационар“ ЕООД с управител д-р Камелия Харачерова.

„Общинските ни дружества не са обект за подражание от другите градове. Има много какво да се свърши там“, призна проф. Иван Върляков от групата на БСП.
Припомняме, че през изминалата година местният парламент гласува нова комисия „ ПК „ Политика за управление на общинските дружества“.

Комисията направи някои промени, като една от тях е ликвидиране на свръхзадлъжнялото предприятие „Обредни дейности“ и създаване на общинско предприятие „Гробищни паркове“, каза председателят и Янко Янков. Комисията има и други идеи - закриване на автосервиза „Здравни заведения“ поради отпаднала необходимост и преструктурирането му в общинско предприятие „Паркинги и репатриране“, стана ясно от сесията.

Третата тема, по която работи комисията „Общинска собственост“ е обединяване под една шапка на 2 дружества с еднаква дейност - ДКЦ 1 и Медицински център 1. Едното дружество има 8 души персонал, а другото 42. Тези дружества трябва да имат 1 управител, за да се спестят над 50 000 лева от заплати, които да се използват за инвестиции, смятат от ПК "Политика за управление на общинските дружества".

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика