Новини от област Стара Загора и България

Мария Габриел върна неизпълнен мандата на президента Румен Радев

884 22/05/2023 15:23 Политика Власт
Мария Габриел върна неизпълнен мандата  на президента Румен Радев
Divident.€U Divident.€U

"От името на парламентарната група ГЕРБ-СДС няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки", каза при връщане на папката на президента Мария Габриел.

Можем да намерим обединяващи усилия, които да направят така, че България да има редовно правителство, което поставя за приоритет хората на страната, допълни тя.
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови да излъчат премиер на ротационен принцип.

"Искам да ви споделя, че заедно с ПП-ДБ имаме съгласие да излъчим министър-председател на ротационен принцип", коментира Габриел.
"Продължаваме промяната и Демократична България" ще предложат кабинет с втория мандат с търсена и получена подкрепа от първата политическа сила ГЕРБ/СДС.
Това стана ясно от извънреден брифинг в Народното събрание на Николай Денков и Мария Габриел, един час преди самата Мария Габриел да трябва да се яви на Дондуков 1 и да върне папката с мандата на президента Румен Радев.

Какво са се договорили първите две политически сили в 49-то Народно събрание:
- Правителство с мандат от 18 месеца, като първите девет месеца премиер ще бъде Николай Денков, вицепремиер Мария Габриел.
- Ротацията между двамата ще бъде на деветия месец.
- Мястото на Мария Габриел - вицепремиер по европейската интеграция, за интеграция в европейските структури, приемане в Шенген и Еврозоната.
- ПП/ДБ са склонни да направят промени в персоналния състав на вече предложения от тях Министерски съвет, но промени в състава на правителството ще се правят само със съгласието и на двете страни.
- Правителството ще предложи Бюджет с до 3% дефицит, без вдигане на данъците и без неизпълнение на социалните плащания.
- Ще бъде направена и промяна в Изборния кодекс и състава на ЦИК, с които ще се върне машинното гласуване.
- Ще се предложи правителство за реализация и на конституционна реформа, която ще включва съдебна реформа, свързана с ВСС и прокуратурата, както и промяна в механизма на назначение в службите, така че те да се изчистят от външно влияние.
- Промяна в механизма за попълване на състава на регулаторите, за да се подбират професионалисти.
Гаранцията на работата на правителството и дали тези договорености се спазват, ще бъде самият Николай Денков: Аз ще си подам оставката, за да рестартира процесът наново.

Коментари към новината

Още новини от Политика