Новини от област Стара Загора и България

В област Стара Загора

Кражбите на евтини стоки от магазините стават все по-чести заради обедняването

Кражбите на евтини стоки от магазините стават все по-чести заради обедняването
Divident.€U Divident.€U

Битовата престъпност расте на фона на икономическата криза, отчитат полицаи и прокурори

Битовата престъпност през последния месец в Старозагорски регион нараства в сравнение със същия период на миналата година. Това отчетоха на съвместен брифинг директорът на ОДМВР – Стара Загора ст.комисар Лазар Христов и началникът на Районна прокуратура Таня Димитрова. Особено чувствителен е ръста на грабежите и посегателствата върху имущество предимно на възрастни хора. Ако през периода април-май миналата година е имало 21 случая на грабежи, то сега те вече са 31, посочи комисар Христов.

До голяма степен причините за този ръст на грабежите има пряка връзка със негативната тенденция в състоянието на икономиката на страната, смята прокурор Димитрова.Забелязва се устойчивост при груповата, рецидивната и младежката престъпност.

Все повече престъпления се извършват от млади лица. Един от пресните случаи е на грабеж над 75-годишна жена, от която 21-годишен младеж отнел със сила чанта с хранителни продукти.

Добрата новина е, че се повишава и разкриваемостта на този вид престъпления – от 52% той е нараснал на 68%.

Полиция и прокуратура налагат все по-често най-строгата мярка „задържане под стража“. Това е една от причините да се разкрие ново крило в следствения арест на Стара Загора. Местата за задържане в него нарастват от 57 на 86, посочи прокурор Димитрова. Имало е моменти, в които капацитетът на ареста е бил изпълван до предела си със задържани и се е налагало да се търси съдействие от Старозагорския затвор.

Разширяването на следствения арест в Стара Загора не бива да учудва никой – в световен мащаб се отчита нарастване на престъпността, посочи комисар Христов. Задържането на престъпниците, макар и временно, е начин да се предотврати извършването на нови престъпления от тях. Огнян Гавазов.

В началото на юни полицията в Стара Загора ще проведе редица лекции в старозагорските училища с гост лектор от СДВР. Той ще разговаря с младите хора за негативните последици от употребата на наркотици и вредата от дишане на райски газ за забавление. Тези дни са били открити 10 флакона райски газ в старозагорско питейно заведение, за което е образувано досъдебно производство. Все по-честа е връзката между употребата на наркотици и извършването на грабежи.

Според прокурор Таня Димитров нарастването на престъпността сред младите хора се дължи както на социално-икономически фактори, така и на възпитанието на подрастващото поколение. Затова полицията провежда регулярно проверки по заведенията и следи за нарушения.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред