Новини от област Стара Загора и България

Откриха многофункционалната спортна зала "Арена Бургас"

3971 18/05/2023 20:14 Спорт България
Откриха многофункционалната спортна зала Арена Бургас
Divident.€U Divident.€U

Новата мултифункционална спортна зала “Арена Бургас ” бе открита на специфична гала през днешния ден в присъствието на президента на България Румен Радев и министъра на младежта и спорта Весела Лечева. Съоръжението посрещна първото си огромно събитие. Черноморец“ и „Рилски спортист“ играха в чисто новото съоръжение третия мач от полуфиналната серия между двата отбора за титлата в НБЛ.

„ За мен е голямо наслаждение да бъдем през днешния ден тук, с цел да открием най-модерното спортно оборудване в България. Изграждането на модерна спортна инфраструктура е от основно значение за развиването ни като нация, освен за реализиране на високо спортно майсторство, само че и най-много за всеобщ спорт, за възстановяване здравето на хората и духовното и физическо развиване на младежите. Бургас, най-модерно развиващият се град в България, заслужава и от дълго време чака тази зала. Тепърва ще се усеща резултата за Бургас и за района, тъй като мащабите й оферират опция за интернационалните надпревари от най-голям клас в доста типове спорт. Това е голям триумф за бъдещето на града “, каза Радев.

„ Едно дълго очакване, изпълнено с големи упования, за това спортно оборудване, което да даде опция, тук, в България, в Бургас, да бъдат проведени най-големите и вълнуващи спортни събития. Минахме през доста провокации, но любовта към спорта ни даде мощ и опция да обединим старания, тъй че това спортно оборудване да бъде намерено и да даде късмет на най-хубавите тимове. Нека утрешният ден да даде опция на най-хубавите състезатели, на бъдещите първенци. Аз съм сигурна, че можем да имаме още един Александър Везенков, един от най-големите баскетболни играчи, разгласен за Баскетболист №1 на Европа. Пожелавам триумф на това спортно оборудване “, добави Лечева.

"Днес е знаков ден в новата история на Бургас и Областта. Отваря врати най-голямото спортно съоръжение, строено до момента в града. Особено горда съм, че Бургас ще се превърне в основен център на спорта, предлагащ най-модерното оборудване за домакинство на световни и европейски състезания. Днешния ден е събитие, чакано дълго, както от спортната общественост, така и от жителите на Бургас", каза областният управител Мария Нейкова.

История На 20 октомври 2014 г., легендата в леката атлетика Сергей Бубка направи символичната първа копка на „Арена Бургас“ и даде подкрепата си за бургаската кандидатура за Европейско първенство по лека атлетика на закрито през 2019 г. На 18 май 2023 г., лентата на залата прерязана служебният спортен министър Весела Лечева.

За този период тя беше препроектирана; откриха се подпочвени води, та трябваше да се изгражда дренажна система. Единият от основните строители фалира, друг продаде фирмата си. Общинският проект за залата стана държавен проект, а някъде от 2019 г. насам регулярно се откриваше, като крайните срокове падаха един след друг. Първоначалните 38.4 милиона по договор набъбнаха. Към 2022 г. сумата, отпусната от държавата, е около 70 милиона.

Днес сградата е напълно завършена. Тя е на пет нива, paзпoлaгa c 5500 ceдящи мecтa. Пo вpeмe нa кoнцepти съоръжението щe мoжe дa cъбиpa 15 000 зpитeли в ocнoвнaтa си зaлa. Към нея е изграден висок тунел, през който да влизат големи камиони с техника при необходимост. В момента "Арена Бургас" е единствената сграда в страната, която отговаря на всички изисквания за домакинство на европейско и световно първенство по лека атлетика на закрито. Освен това, в нея ще могат да се практикуват xaндбaл, бacкeтбoл, бoйни cпopтoвe, вoлeйбoл, художествена гимнастика и много други. Съоръжението включва 3 тpeниpoвъчни зaли и тpиeтaжeн пapкинг c нaд 800 мecтa, както и допълнителни обслужващи помещения за ресторант, кафенета, фитнес, спа, конферентни зали и други.

Коментари към новината

Още новини от Спорт