Новини от област Стара Загора и България

Медицинските сестри с поздрав за професионалния си празник от кмета Живко Тодоров

Медицинските сестри с поздрав за професионалния си празник от кмета Живко Тодоров
Divident.€U Divident.€U

На 12 май медицинските сестри отбелязват своя професионален празник. Датата се празнува официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.

Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл - първата светска медицинска сестра. Тя създава система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания през 1855 г. и обучава медицински сестри по време на Кримската война.

Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижи за пациентите, без комерсиални цели. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

В България към тази професия започват да се ориентират и мъже, въпреки че за сега тя си остава предимно женска. Медицинската сестра е медиаторът между лекар и пациент. Освен, че е довереното лице на лекаря, тя е човекът, който с топла грижа и разбиране ще подходи към страховете и съмненията на пациента, ще прилага съвестно назначеното лечение, ще се радва заедно с него на успешното излекуване.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров отправи поздрав към всички медицински сестри по повод професионалния им празник. „Вие сте хората, призвани да дават пример и подкрепа. Работата Ви е свързана с различни предизвикателства – вярвам ще устоите и ще надграждате все повече тази високохуманна професия! Бъдете здрави и не спирайте да дарявате света с грижа и милосърдие!“, се казва в поздравителния адрес на кмета. Световният ден на медицинската сестра празнуват здравните специалисти в болничните заведения, социалните и образователните институции.

Коментари към новината

Още новини от Здраве