Новини от област Стара Загора и България

Бойко Борисов: Мария Габриел е нашият кандидат за премиер

274 10/05/2023 09:25 Политика Власт
Бойко Борисов: Мария Габриел е нашият кандидат за премиер
Divident.€U Divident.€U

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер е българският еврокомисар Мария Габриел, съобщи днес от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
В понеделник президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за кабинет на ГЕРБ-СДС като най-голяма политическа сила в Народното събрание.

По-рано  лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че ще има правителство с излъчен от тях премиер, който ще бъде представен на парламентарните групи утре. Той описа кандидата като "безспорен" и човек, който може да изведе страната от икономическата криза, да работи по приемането на законите по ПВУ и да вкара страната в Еврозоната и Шенген. Борисов описа номинацията им като "умен и красив" човек.


От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година Мария Габриел еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията „Юнкер“. След това става еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Комисията „Фон дер Лайен“.

Тя е родена на 20 май 1979 г. в Хаджидимово. През 1997 г. завършва Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика.

Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г. От 2004 до 2008 г. е помощник научен изследовател в Института по политически науки в Бордо. От 2012 до 2014 г. е координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент. На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на ЕНП жени. През юни 2013 г. е избрана за „Евродепутат на годината“ в категория „Равенство на половете“.

Коментари към новината

Още новини от Политика