Новини от област Стара Загора и България

Президентът Румен Радев: Ще връча първия проучвателен мандат на 15 май

997 09/05/2023 09:37 Политика Власт
Президентът Румен Радев: Ще връча първия проучвателен мандат на 15 май
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на 15 май. Това държавният глава обяви в изявление пред медиите „на живо“ тази сутрин.

Румен Радев изрази огорчението си, че измина цял месец от работата на Народното събрание, но до момента то не е произвело никакъв резултат. „За мене е абсурдно народни представители да говорят за нови избори, без да са изпълнили поне част от ангажиментите си към своите избиратели. - посочи Радев. - Партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната, а изглежда, че в същото време искат да вържат и ръцете на служебното правителство и да го оставят без бюджет. Това е безотговорно и към хората, и към държавата“.

Радев посочи още, че разчита тази една седмица до връчването на мандата да бъде използвана от преговарящите за редовно правителство партии по най-добрия начин. Според него Народното събрание трябва да осъзнае най-важната си задача в момента -приемането на бюджета и поне най-важните закони от Плана за възстановяване и устойчивост. Няма логика тези закони да не са в ход вече, посочи той.

Румен Радев каза още, че е важно да се установят извършителите на атентата срещу главния прокурор, но че е по-важно българите да видят най-после как прокуратурата се заема с реалната борба срещу корупцията и престъпността. „Служебните правителства внесоха множество сигнали за значителни закононарушения и корупция, но в момента няма движение по тях. Това за мен е много по-тревожно от това посегателство“, подчерта президентът.

Рискът да има нови избори през август или в началото на септември е голям, смята той. Нови избори в края на лятото биха поставили на карта приемането на важните закони за страната, а това означава България да изгуби набраната инерция и постигнатото до момента за членството ни в Шенген. „Ще загубим не просто пари, а възможност за ускоряване на реформите и модернизацията в страната, когато други държави вече ползват тези средства“.

Според Радев новите избори предполагат още по-ниска избирателна активност и още по-слаба легитимност на едно бъдещо Народно събрание. „Логично е да се направят всички опити за сформиране на правителство още с първия мандат, защото тогава вероятността за успех е най-голяма“, посочи той.

Радев посочи, че би било вредно смесването на парламентарни и местни избори наесен. „Ако наистина сметките на партиите са подчинени на предстоящите местни избори, това обрича на неуспех и работата на парламента, и работата на едно бъдещо правителство. Това не е логиката на парламента и не трябва тези две неща да се смесват“, подчерта той.

Коментари към новината

Още новини от Политика