Новини от област Стара Загора и България

Цацата в Черно море намаля драстично, цената и чупи 20-годишен рекорд

528 02/05/2023 10:48 Икономика Бизнес
Цацата в Черно море намаля драстично, цената и чупи 20-годишен рекорд
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

През предстоящото лято най-популярната комбинация от цаца с бира по родното Черноморие ще струва доста по-скъпо за курортистите, прогнозират търговците на риба и рибни продукти. Причината е, че от септември миналата година до днес уловът на цаца в Черно море е намалял драстично.

Ивайло РусиновСвитото предлагане по тържищата е вдигнало цената на цацата на едро двойно - от 1,80 лв. до 2 лв. за килограм през миналото лято на 4 лв. за килограм днес, съобщи за Divident.EU Ивайло Русинов - собственик на най-голямото рибно тържище по родното Черноморие Fishland в Бургас.

За сравнение, приблизително толкова е и цената на едро на скумрията – 5 лв/кг. Цената от 4 лв. за килограм при цацата бележи рекорд за последните 20 години.

„От 2000 г. съм активен в бизнеса, за първи път виждам такова нещо. Повишената двойно цена се дължи на липсата на цаца. Предполагам, че причината може да се крие в провеждащите се военни учения в Черно море“, допълни той. През миналата година по Южното Черноморие се радваха на отличен улов на паламуд, но той е миграционна риба. Цацата и калканът са местни риби. Цаца обаче няма.

Ивайло Русинов и баща му Петко Русинов са създатели на първата частна рибна компания в БългарияРибно тържище Fishland „Атлантик“, основана през 1990 г. Днес те управляват четири компании за производство, внос, преработка и търговия с риба и рибни продукти – „Атлантик“ и „Фишленд“ в Бургас, „Алмар сийфуд“ – фабрика за преработка на скариди в Айтос и „Пасифик стар“ във Варна.

Промяна на пазара Наскоро собственикът на „Атлантик“ се е завърнал от най-голямото изложение на рибарство и аквакултура в Европа – това в Барселона. „За съжаление през последните 2 години много от фирмите са се свили. Няма ги наличностите, които се поддържаха преди.

Ниско ценовите и средно ценовите риби държат високи стойности, а цената на по-луксозните рибни продукти – омари, снежен рак пада надолу. Това означава, че хората са минали от по-високия в по-ниския ценови клас при консумацията на риба и рибни продукти“, казва Русинов.

2022 г. беше „година на догонване“ в бранша, казва собственикът на „Алмар Сийфуд“. Скаридите като суровина са се вдигнали с около 16%, допълва той.
„Резкият скок в цените на горивата, на тока миналата година беше толкова лош, че ако започнеш да вдигаш продукта с колкото трябва, отпадаш от пазара“, казва Русинов. Днес в рибното тържище „Фишленд“ в Бургас се продават около 80 вида риби с високо качество.

Ново производство Благодарение на инвестиция от 500 000 лева, предприятието за скрадини „Алмар Сийфуд“ в Айтос произвежда отскоро нова храна за животни, направена изцяло от преработката на отпадъците от скариди.
Технологията отделя главите и черупките на скаридите, които се преработват в прахообразна смес, изключително богата на хитин, астаксантин и протеин. Това я прави чудесна добавка към фуража на животните.
Добавката от скариди е подходяща за домашни животни, както и за фуражите за индустриално отглеждане на риби.

От началото на 2023 година в „Алмар Сийфуд“ са произведени 50 тона фуражи от отпадъците от преработените скариди. Останалата част от отпадъците при преработката се използват за биоторове, казва Русинов.

За производството на 740 тона скариди собствениците на „Алмар Сийфуд“ внасят от Канада и Гренландия 2400 тона суровина.

Коментари към новината

Още новини от Икономика