Новини от област Стара Загора и България

Осветиха параклиса "Св. Рождество Богородично" в гурковското село Димовци

342 30/04/2023 20:12 Духовност Вяра
Осветиха параклиса Св. Рождество Богородично в гурковското село Димовци
Divident.€U Divident.€U

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан освети новопостроения параклис "Св. Рождество Богородично" в гурковското село Димовци. Църквата е построена с дарения от спомоществователи, сред които Христо Ганчев и Стоян Илиев, както и с подкрепата на община Гурково. „Поставяме началото. Идеята ми е да открием и други такива храмове във високопланинските ни селища", каза кметът Мариан Цонев.

Продължават довършителните ремонтни дейности в параклиса „Св. Георги Победоносец“ в село Пчелиново. Припомняме, че през февруари на среща в администрацията владиката и градоначалникът обсъдиха състоянието на храмовете в региона - църквата ”Св. Димитър” в град Гурково, която е паметник на културата със 140-годишна история, построеният през 1895 г. храм „Въведение Богородично“ в с. Паничерево и храм „Св. Троица” в с. Конаре, който е с изключително рядка архитектурна конструкция. Продължават довършителните ремонтни дейности и в параклиса „Св. Георги Победоносец“ в село Пчелиново. На срещата се роди идеята да бъдат построени параклиси и в останалите села в общината.

От Старозагорската митрополия напомнят, че на 02 май (вторник), когато църквата почита Св. цар Борис-Михаил и Св. Атанасий Велики, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще възглави св. Божествена Златоустова литургия в храма на манастир „Св. Атанасий”, с. Златна Ливада. Началото на службата е в 09:00 часа.

Коментари към новината

Още новини от Духовност