Новини от област Стара Загора и България

Пазар

„Хлебопроизводство СЗ“: Няма да вдигаме цената на хляба заради забраната на украинско зърно

540 24/04/2023 12:19 Икономика Бизнес
Хлебопроизводство СЗ : Няма да вдигаме цената на хляба заради забраната на украинско зърно
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Няма логика да се вдига цената на хляба заради забраната на украинското зърно, смята ръководството на предприятието

Най-големият производител на хляб в Старозагорски регион – „Хлебопроизводство СЗ“ не предвижда увеличение на цената на хляба си през следващите месеци. Предприятието държи около 50% от пазара на хляб в Стара Загора.
Близо година предприятието "Хлебопроизводство СЗ" не е вдигало цената на своя продукт. „ Няма логика производителите да вдигнат цената на хляба си заради забраната на вноса на украинско зърно“, смята директорът на старозагорското предприятие Гергина Димитрова.

„ Цените и на българското зърно паднаха. Ако някой не си е осигурил зърнения баланс до нова реколта, може да купи сега за 510 лв. /тон. Всеки голям производител си е закупил зърно до нова реколта. Освен това украинското зърно не е много добро за производство хляб“, отбелязва директорът на хлебозавода.

Не така обаче смятат от Асоциацията за защита на потребителите. Тяхното становище е, че забраната за внос на зърно, слънчоглед и други храни от Украйна ще повиши цените на хляба, олиото, млечните и месните продукти и други стоки на българския пазар.
Напомняме, че от днес влезе в сила забраната за внос на украинско зърно. Ограниченията засягат още вноса на пшеница, мед, млечни и месни продукти, алкохол и още няколко основни хранителни продукти.

Собствено производство Брашното, което ползва „Хлебопроизводство СЗ“ е произведено от мелницата на собственика Тенчо Лилянов. Той е в бранша от 10 години. Държи още хлебозавода в Хасково. Лилянов изцяло доставя брашното в старозагорското предприятие и не се налага да се търси от други производители, казва Димитрова. Старозагорският хлебозавод работи изключително с българско зърно.

Според Димитрова в Стара Загора хлябът се продава най-евтино в сравнение с други големи градове като Пловдив, София, Бургас. Ако фирмата доставя хляба на 1,30 лв., то потребителите в Стара Загора го купуват за 1,50 лв.
В другите градове надценките са много по-големи от тези в Стара Загора. В Пловдив, София няма хляб под 2 лева, казва изпълнителният директор на „Хлебопроизводство СЗ“.

Инвестиции Преди 2 години „Хлебопроизводство СЗ“ инвестира около 2 млн.лева в подновяване на линията за производство на хляб. Тази година се предвижда инвестиция от 80 000 евро за обновяване на машините в цеха за закуски. „Хлебопроизводство СЗ“ произвежда около 30 вида закуски и снабдява училища в Стара Загора и Нова Загора.

Ако не беше премахването на ДДС върху хляба нямаше да издържим на натиска от високите цени. Важно значение за оцеляване на бранша имаше и компенсацията за ел.енергия, която получихме от държавата, допълват от „Хлебопроизводство СЗ“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика