Новини от област Стара Загора и България

Опасен чар

Измамник прибрал 9700 лв. за шофьорски книжки без изпит, съдят го

Измамник прибрал 9700 лв. за шофьорски книжки без изпит, съдят го
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Районна прокуратура - Стара Загора внесе обвинение срещу 48-годишен мъж, който се представял за автоинструктор и успял да измами шестима мераклии да се сдобият със шофьорски книжки без да държат реален изпит.

М.Г. ги убедил, че ще уреди "клиентите си" да си вземат изпитите пред ДАИ и ще ги снабди със свидетелства за управление на моторно превозно средство, като получил за услугата общо 9700 лева – престъпление по чл. 209 ал.1 вр.с чл.26 ал.1 от Наказателния Кодекс.

Измамната схема продължила от януари до декември миналата година в Стара Загора. М.Г. познавал някои от пострадалите, които се явяват свидетели по образуваното срещу него съдебно дело. С други се запознал случайно. Той ги въвеждал в заблуждение, като се представял за инструктор и ги подканял да карат шофьорски курсове при него. Обещавал им, че ще ги уреди да вземат изпита по листовки пред ДАИ, без да се явяват на него.

Казвал, че може да замени гръцка и полска книжки с такава по български образец и да ги снабди със свидетелство за управление на автомобил и др.

Неколкократно били провеждани срещи между М.Г. и пострадалите свидетели, при които той ги убеждавал, че ще им предостави обещаните шофьорски книжки, а те от своя страна му давали различни парични суми, но така и не получили документите.

М.Г. е осъждан и е търпял ефективно наказание лишаване от свобода. Според наблюдаващия прокурор е налице висока степен на обществената опасност на деянието и на извършителя му, поради което М.Г. е бил задържан за срок до 72 часа.

Районна прокуратура - Стара Загора внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо М.Г., което е уважено.

Определението на съда подлежи на обжалване.

 

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред