Новини от област Стара Загора и България

Дентална клиника "Бушкалова" - Стара Загора

Ендодонтът д-р Богдан Кръстев: Кореновото лечение спасява болните зъби със скрито възпаление

829 12/04/2023 14:12 Здраве Лечение
Divident.€U Divident.€U

Д-р Богдан Кръстев е завършил стоматология в Пловдивския медицински университет през 2008 година. През 2012 година защитава докторантура по пародонтология и заболявания на оралната лигавица. Преди 3 години защитава специалност по оперативно зъболечение и ендодонтия.

Има допълнителни специализации в чужбина по имплантология, по орална хирургия, по пародонтология и имплантология и по ендодонтия.

Работи в Дентална клиника „Бушкалова“ от откриването ѝ през октомври 2022 година в Стара Загора. Това е едно от малкото места в Старозагорско, в което кореновото лечение на зъбите се извършва под микроскоп.

Разговаряме с д-р Кръстев за смисъла и предимствата на кореновото лечение на зъбите и защо е най-добре то да се извършва под микроскоп.

- Д-р Кръстев, какво представлява ендодонтското лечение, което популярно наричаме кореново лечение?

- Ендодонтското лечение стои в основата на спасяването на спасяването на един болен зъб. Когато нервът на зъба е възпален, имаме две възможности.  Едната възможност е да оставим зъба и да не правим нищо, но резултатът ще бъде възпаление на костта и съответно още усложнения, които ще доведат до ваденето на зъба. Чрез ендодонтското лечение ние провеждаме дезинфекциране на зъба, премахваме възпалението на нерва и съответно запазваме зъба жив и функционален.

- В кои ситуации се налага да бъде приложено кореново лечение?

- Кореновото лечение се налага при възпалени нерви, при зъби, които са загубили своята виталност заради травма при спорт или при работа. Също при зъби, които имат съществуваща периапикална лезия, по познатата „гнойна торбичка“.

Нека да обясня, че пулпитът все още е възпаление на самия нерв. Когато пулпитът премине извън границите на зъба и остане в костта, тогава се получава тази гнойна торбичка, която в повечето случаи е едно хронично възпаление. Ако не се лекува, това възпаление може да доведе до много неприятни ситуации. Периодонтитът е точно тази гнойна торбичка. Той представлява възпаление на костта и на тъканите около зъба, включително и на венеца.

В повечето случаи периодонтитът протича безсимптомно и често пациентите не знаят за него. Установява се по време на случаен преглед с рентгенова снимка. Някои пациенти избягват да го лекуват. Но съвременната медицина е доказала, че точно тези хронични възпаления, като периодонтита, понякога водят до други усложнения и промени в други органи и системи. Единият начин на лечение е чрез изваждане на зъба, другият начин е чрез ендодонтско лечение. Иначе вредим на общото си здраве.

- На кои органи в нашето тяло може да навреди безсимптомният периодонтит?

- Пародонталните и ендодонтските заболявания споделят обща патогенеза, което ще рече общ път на развитие на заболяването.  Бактериите, които причиняват ендодонтските заболявания, причиняват и пародонталните заболявания и обратно. Доказано е от съвременната медицина, че тези възпаления и бактерии, могат да повлияят както на сърцето, на белия дроб, на панкреаса, на бъбреците, даже и на главния мозък.

- Фатално ли е, ако предприемем кореново лечение по-късно?

- Според съвременната медицина, колкото по-рано предприемем кореново лечение, толкова по-голям е шансът да запазим болния зъб. Когато все още пациентът е с пулпит, шансът да запазим болния зъб е около 95%. Когато вече имаме периодонтит – шансът да го спасим спада на 65%. Колкото по-дълго съществува този периодонтит – толкова по-малък е шанса този зъб да бъде излекуван през коронката или през кореновия канал и тогава се налагат други методи на лечение.

- На всеки зъб ли може да се приложи кореново лечение?

- На всеки зъб може да се приложи кореново лечение, стига този зъб на е важен за нас – тоест, да участва в дъвченето, да има срещуположен зъб, ако се налага да служи за опора на мост, коронка,  протеза и съответно да има достатъчно запазени тъкани около него.

- Как протича самото кореново лечение?

- Много хора са чували в миналото, че то протича с болка и неприятни усещания. Съвременната стоматология ни позволява да обезболим бързо и ефективно зъбите и след това да направим така, че самото лечение да бъде напълно безболезнено. Лечението в детайли представлява поставяне на упойка, поставяне на специално платно – кофердам – хирургично платно, което позволява да работим безопасно както за нас, така и за пациента. След което зъбът се отваря, почиства се размекнатата му част, стига се до нерва. Нервът се обработва, зъбът се дезинфекцира и се запълва с биологично поносим материал. След което коронката на зъба се възстановява и човек може да си служи с него.

- А какво представлява кореновото лечение под микроскоп?

- Това е много по-добър метод за кореново лечение. Средно коронката на един преден зъб е около 7-8 мм височина, а на задния зъб е около 6-7 мм, като широчината на предния зъб е около 6 мм, а на задния 8 мм. Пулпната камера, е около два пъти по-малка от външния размер на зъба. Там, където ние провеждаме своето лечение в кореновите канали, говорим за 1/10-та от милиметъра. Микроскопът ни позволява да видим точно тези малки детайли, да открием кореновите канали, да открием и най-малката пукнатина в зъба, да открием всяка липсваща част от зъба и всичко, което може да ни попречи да направим кореновото лечение перфектно. Така лечението под микроскоп е много по-добро, отколкото ако го правим без негова помощ?

- Какви предимства откривате за работата си в Клиника „Мегадент“?

- Откривам много предимства – всички случаи, които лекуваме ендодонтски, работим под микроскоп, използваме най-съвременна ендодонтска апаратура, която ни позволява ефективно да открием работната дължина на кореновите канали, да ги  дезинфекцираме и обработим. Разполагаме с високоенергиен лазер, който ни позволява не само да  промием кореновите канали, но и да ги дезинфекцираме. Целта е да отстраним даже невидимите бактерии, за да не се предизвика допълнителна възпалителна реакция в зъба и в тъканите около него.

- Какво трябва да правят хората, за да не стигат до кореново лечение?

- За да не стигате до кореново лечение, ходете редовно на преглед. Ако усетите по-силна болка, поискайте да ви направят рентгенова снимка и не пропускайте профилактиката, която трябва да бъде поне един път в годината.

Коментари към новината

Още новини от Здраве