Новини от област Стара Загора и България

Ядем в пъти по-малко българско агнешко месо заради скъпотията и евтиния внос

745 30/03/2023 08:14 Икономика Бизнес
Ядем в пъти по-малко българско агнешко месо заради скъпотията и евтиния внос
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Консумацията на българско агнешко месо по Великден е спаднала повече от 3 пъти в сравнение с 2021 година. Ако преди 2 години една от големите в страната компании за търговия с храни на едро „Брадърс Комерс“ ООД  са реализирани Братята Теньо и Георги Георгиевиоколо 36 тона охладено агнешко месо, произведено в България, то миналата година са продали едва около 10 тона. Очакванията за тазгодишния Великден са същите, казват братята Георги и Теньо Георгиеви, собственици на „Брадърс Комерс“, които продават охладено единствено българско агнешко месо.

Според братя Георгиеви, които са в търговията на едро с храни повече от 20 години, основната причина за драстичния спад в продажбите на охладено месо от български агнета е безпроблемният внос. От 2007 година вносът на охладено и замразено агнешко месо на територията на България е извършван без да се вземат проби за антихелминти и тежки метали. В онези години обаче цените на агнешкото в България са по-ниски от тези на вносното.

Когато цените на българските агнета се изравняват с вносните, БАБХ издава заповед за вземане на проби от агнешко месо, агнешкиМагазини Крес вече са заредени с охладено българско агнешко месо разфасовки и агнешки субпродукти за изследване за тежки метали и антихелминти. Това оскъпява агнешкото месо и субпродукти и най-важното - забавя реализацията на вноса с около седмица, което е проблем за вносителите на охладено месо. „Миналата година това изискване отпадна и българският пазар беше залят от по-евтино агнешко, най-вече от Северна Македония, за което няма и мито“, посочват братя Георгиеви.

В момента офертите от Северна Македония за внос на охладено агнешко месо идват с около 3 лв. на килограм с ДДС по-евтино, отколкото е месото от български производители.

Цената, на която българското агнешко достига до магазините няколко седмици преди Великден, е между 20 и 24 лева за килограм с ДДС, в зависимост от производителя, казват братя Георгиеви. В тяхната верига хранителни магазини „Крес“, в момента цената на цяло българско агне или на агнешка охладена плешка е 23,99 лв. за килограм. „Говорим за истинско агнешко месо от животно от 1 до 3 месеца, а не за овнешко или шилешко. От много години работим с четири кланици в региона - в Нова Загора, Сливен, Ямбол и Кърджали“, посочват братя Георгиеви, за които най-голямото признание идва от ромските общности, които за сватба търсят агнешко от „Брадърс Комерс“ ООД, защото фирмата има слава на сигурен партньор, който не продава ярешко, вместо агнешко, каквито лоши практики се срещат по празниците.

Агнешко българско месо на пазара има достатъчно и ще има при такава цена. Това, което си купувахме преди – агне за 10 - 12 - 15 лв. килограма, остава в историята, подчертава Георги Георгиев. По-евтино българско агнешко се продава в някои малки ферми и производители, които обаче работят без ДДС.

„Вносното месо не беше проблем за български пазар във времето, когато нашите цени бяха най-добри. Тогава изнасяхме за цяла Европа, от нас купуваха Гърция и Италия – сега стана обратно. Производителите казват, че не им се връзва сметката. И може би наистина е така, след като не отделни производители, а целият бранш говори за проблем. При такова единомислие не може да има спекулация и подсказва за лоша политика в сектор „Земеделие“, смятат братя Георгиеви.

Стигна се дотам, че Испания, Италия днес предлагат разфасовки на агнешко месо на по-ниски цени, отколкото идва месото от производителите в България - въпреки пътните разноски.

Българската традиция за Великден да се сложи цяло агне на трапезата също се е запътила към историята. Събирането на големи родове за празника вече е рядкост. „При тези цени почти няма кой да купи цяло агне, хората търсят плешка, бут, гърди, врат“.

По-евтин вариант да сложите агнешко на Великденската си трапеза е да купите разфасовка. В магазини „Крес“ предлагат целогодишно агнешки продукти, които купуват най-вече заведенията: агнешки врат е на цена 13.99 лв., агнешките гърди са по 12,99 лв.

Когато е прясно замразено, агнешкото не отстъпва по нищо от качествата на охладеното. „Много от българите, за да избегнат пика на цените, си купуват малко по-рано охладено агнешко и си го замразяват вкъщи за Великден. Това е погрешно, защото замразяват месото в домашни условия, докато при нас то е замразено шоково професионално с гарантирано качество“, посочват собствениците на „Брадърс Комерс“. Те са единствените в България, които поддържат целогодишно  пълен асортимент от агнешки разфасовки. „Така изграждаме културата на българина да консумира агнешко месо целогодишно, тъй като то е на едно от първите места като хранителна стойност и ние трябва да го имаме на трапезата си“, смята Георги Георгиев.

Като количество на глава от населението българите консумират най-много пилешко месо, защото е най-евтино. На второ място е свинското, след това телешкото и едва на четвърто място идва агнешкото, което обаче е най-вкусно.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика