Новини от област Стара Загора и България

Парламентарни избори 2023

Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС: Предложението за облагане на бизнеса е популизъм. Няма да допуснем скок на данъците

658 29/03/2023 15:29 Политика Избори 2023
Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС: Предложението за облагане на бизнеса е популизъм. Няма да допуснем скок на данъците
Съдържание от ГЕРБ-СДС Съдържание от ГЕРБ-СДС

Красимир ВЪЛЧЕВ е водач на листата на ГЕРБ - СДС за Старозагорски регион. Завършил е „Финанси” в Икономически университет – Варна. Министър на образованието и науката по време на 44-ото Народно събрание. В периода 2002 – 2009 г. работи на различни длъжности в Министерството на финансите. От септември 2009 г. до февруари 2017 г. е главен секретар на Министерството на образованието и науката. Народен представител в 46-ото и 47-ото и 48-ото Народно събрание на Република България.
 
- Г-н Вълчев, остават броени дни до петите парламентарни избори в рамките на 2 години. Кои са най-важните послания, които отправяте към хората?
- 2 години безвремие в повечето сектори. В други сектори още по-лошо - грабежи и упадък. В енергетиката се извършиха най-големите поразии - спазаряването на въглищните енергетиката срещу батерии, кражбата на 300 млн. лева месечно чрез горивата, посредници при газа, които ни вземаха 30%, Джемкорп.

Това са и причините за инфлацията, която ни намали доходите и стопи спестяванията. Нараснал е броят на хората, които не могат да си позволят основни хранителни продукти. Пропиляхме 2 години, за да може едни шарлатани да са политическата сцена. Основната вина за кризата имат тези, които изчегъртваха и насадиха омраза и разделение в обществото. Тя доведе след себе си до най-високата през последните 24 години инфлация, която изпревари ръста на доходите. Апелираме към хората да бъдат активни и да гласуват на 2 април с разум и с отговорност за бъдещето на България.

- Служебният финансов министър изнесе тревожни данни за състоянието на държавата. Какво мерки ще предприеме ГЕРБ – СДС, за да изведете държавата от тази криза?
- Финансовият министър е длъжен да предупреди за рисковете, до които води политическият популизъм. И ние алармирахме за това в продължение на 2 години. За проблемите предупреждаваха и редица финансисти, които професионално са се занимавали с бюджет.

Увеличението на социалните разходи не е обезпечено с ръст на БВП и приходите в бюджета, а е за сметка на дългове и орязване на разходи за развитие. Спряха строителството, спряха строежа на магистрала „Хемус“, намалиха разходите за образование, за да финансират популизма си и да говорят, че са спрели кражбите. Междувременно е намаляла е събираемостта на приходите. За първите седем месеца на миналата година, периодът в който управляваха Кирил Петков и Асен Василев, приходите от ДДС от сделки в страната са паднали, въпреки че отчетената инфлация е 17%.

Това, което ще направим е с по-амбициозен план да увеличим приходите, защото виждаме намалена събираемост. Трудно и неразумно ще е да се предложи балансиран бюджет. По възможност обаче дефицитът трябва е под 3%, но това не трябва да е за сметка на залагане на скрити дефицити. И ще дам пример. Беше забранено на общините да събират такси за детски градини и ясли, които покриваха разходите за храна. В същото време цените на хранителните продукти скочиха, инфлацията при тях достигна до 50%.

Ако общините не бъдат компенсирани за това увеличение, децата ще получават по-некачествена храна и детските заведения ще трябва да пестят от нея, защото няма откъде да вземат тези средства. Говорим за храната на нашите деца! За популистите е важно да отчитат, че политически са изпълнили дадена мярка и след това не ги е грижа колко ще бъдат обезпечени публичните системи. Т.е. счетоводно може да се направи бюджет с 3% дефицит, но за сметка на необезпечени разходи и залагане на бъдещи проблеми.

Във всички случаи ГЕРБ – СДС няма да допусне увеличаване на данъците. А що се отнася до предложеното от служебния кабинет допълнително облагане на фирми, които имат свръхпечалба – това е безумие.

- Какви промени трябва да се направят в сферата на образованието?
- Трябва да се променят учебните програми чрез два паралелни процеса. Единият процес е да започне обсъждането и изготвянето на цялостна промяна за преминаване към рамкови учебни програми, структурирани върху компетентности и даващи възможност за адаптиране на съдържанието към училищата и учениците. Това ще отнеме поне 5 години, затова паралелно трябва бързо да се оптимизират действащите програми като се премахне фактология и се съкратят теми, за да се освободи време за упражнения, затвърждаване на знания и формиране на умения.

Другата важна стъпка е по-решително да реформираме оценяването. То трябва да е насочено предимно към функционална интелигентност и да стимулира учениците да четат повече и от различни източници, а не просто да заучават. Ако изпитваме за фактология, учениците ще научат наизуст написаното в учебника, респективно учителите ще преподават по този начин. Оценяването дава сигнал кое е ценно.

Българските ученици се справят доста добре на международните тестове, които мерят знания, и лошо по Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), която измерва функционалността на знанията. Причината за това е системата ни за оценяване. Трябва да променим и доминиращата култура в образователната система. Тя трябва да се развива от енергията и креативността на учителите от иновативните училища. Образователните стандарти трябва да се разработят така, че да задават цели и принципи, а не конкретни процедури. Училищата и детските градини трябва да имат повече свобода за методите, които използват.

Нормативната уредба трябва да забрани оценяването на работата на учителите по документи. Това ще намали административната тежест и ще се освободи ресурс за реална работа с децата и учениците. Министерството на образованието и науката и регионалните управления трябва да подкрепят културата на образователни иновации.

Необходимо е да се увеличат средствата за ресурсна, психологическа и логопедическа подкрепа, както и за подобряване на материално-техническата база. Нужни са няколко национални инвестиционни програми – за строеж и надграждане за училища с цел преминаване на едносменен режим, за изграждане на нови детски градини за преодоляване на недостига на свободни места, за модернизиране на училищните дворове и тези в детските градини, на физкултурните салони, изграждане на поне една нова спортна площадка във всяко училище, за модернизиране на всички кабинети, както и на помещенията в детските градини.

- Каузата на ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район е „Марица изток е България“. Защо призовахте тя да се превърне в национална?

- Защото рудниците и централите са важни не само за региона, но и за цялата страна. Ако нямахме половината от въглищните мощности през миналата година, щяхме да бъдем вносители на електрическа енергия, нямаше да можем да плащаме компенсации на бизнеса заради ненормално и екстремно високите цени на тока, стотици предприятия щяха да са затворили заради това. Респективно десетки хиляди работни места щяха да са закрити.

Миналата година икономическият ни растеж е около 3,9%, колкото е приносът на комплекса „Марица изток“. България не може още поне 15 години да изгради заместващи базови мощности, още по-малко – балансиращи. За региона закриването на 50% от мощностите ще бъде равносилно на катаклизъм. Това, че приехме решение на Народното събрание за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в сектор енергетика, все още не означава, че комплексът е спасен. Важно е да имаме убеденост във всички политически сили, че България не може без него, за да има последователност на политиката. Но аз знам, че нашите опоненти от „батерийната коалиция“ не мислят по този начин.

В Народното събрание те се присъединиха и гласуваха за предоговаряне, защото щяха да останат малцинство и да нарушат популисткото си поведение. Техните интереси са други. Те предадоха българската енергетика и спазариха „Марица изток“ срещу проекта за батерии. Единственият шанс да спасим комплекса, региона и енергетиката на страната е да не ги допускаме повече до държавното управление.

- Оптимист ли сте за предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост с Европейската комисия?
- Да, ако има убеденост и последователни усилия от българското правителство в следващите години, резултатът може да е положителен. Ако обаче дойде правителство на „Промяната“ и ДБ, политиката му ще е за по-бързо затваряне на комплекса „Марица изток“. За тях той е единствено терени за батерии и фотоволтаици.

- Да акцентирате и на други важни приоритети за регион Стара Загора?
- Трябва да бъде направен цялостен ремонт на сградата на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, както и да бъде внедрена модерна медицинска апаратура за ранна диагностика. Индустриална зона „Загоре“ е почти заета. За привличане на инвеститори са нужни терени с готова инфраструктура.

Затова от две години ние от ГЕРБ – СДС извеждаме като акцент изграждане и развитие на индустриална зона на терена на бившето летище до Стара Загора. Изграждането на тунела под Шипка, който „Промяната“ спря, трябва да бъде завършен.

За всичко това е нужно стабилно управление, каквото не може да стане без ГЕРБ – СДС. За да върнем стабилността на България, на 2 април гласувайте с № 2!

Купуването и продаването на гласове е престъплание!

Коментари към новината

Още новини от Политика