Новини от област Стара Загора и България

Сигнал за взривно устройство получиха в старозагорско училище

Сигнал за взривно устройство получиха в старозагорско училище

Сигнал за взривно устройство е получен в Търговската гимназия "Княз Симеон Търновски" в Стара Загора. За поставено взривно устройство е съобщено на имейла на гимназията в 13,23 ч. В момента се извършва проверка.

Учениците са евакуирани. Учебното заведение ще остане затворено 24 часа.
Няма други учебни заведения от Старозагорски регион, в които да е получен сигнал за бомба, съобщи Милена Йордова, началник на РУО – Стара Загора.

Директорите на училища в Стара Загора са предупредени да сигнализират веднага при получаване на електронно писмо или друг вид съобщение, съдържащо информация за бомбена заплаха, уточни Йолдова.
Напомняме, че през последните дни електронните пощи на десетки училища в страната бяха залети с предупреждения за наличие на поставено взривно устройство. Това доведе до евакуация на всички учебни заведения в града и обявяване на деня за неучебен.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев оповести, че водещата версия за имейлите със заплахи за взривни устройства в училища е свързана с наличието на вълна от хибридни атаки, свързани с Русия. По думите му това, което се случва у нас, се случва и с редица други европейски страни. Демерджиев уточни, че българските власти са сигнализирали партньорските служби в САЩ и Великобритания, където се установява, че са регистрирани имейлите и телефоните, от които идват заплахите.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред