Новини от област Стара Загора и България

Бизнесът на Стара Загора поставя проблемите си на среща с политиците

581 24/03/2023 08:38 Икономика Бизнес
Бизнесът на Стара Загора поставя проблемите си на среща с политиците
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Бизнесът на Стара Загора ще се срещне с представители на всички парламентарно представени политически партии, както и с останалите, които проявяват интерес. Срещата е обявена за 27 март, понеделник, от 18 часа в заседателната зала на комплекс „Зеления хълм“.

Идеята за организиране на такъв разговор идва от СНЦ „Клуба на работодателя“ и е подкрепена от всички останали работодателски организации в региона - БТТП, КРИБ,  Камара на строителите, Сдружение на Хотелиерите и ресторантьорите, Съюз за стопанска инициатива.

В поканата към политиците се казва: „Във връзка с провеждането на предизборни политически кампании на представляваните от Вас партии, формации и коалиции, Ви каним да вземете участие в среща с представителите на бизнес-организациите, базирани в Област Стара Загора. Ще очакваме от Вас присъствие и отговори на най-наболелите въпроси и проблеми на различните икономически отрасли, чиито представители сме“.

Работодателите са изпратили и въпросите, на които ще търсят отговори от политиците.

Те питат:

  1. Каква ще е Вашата политика в опит за запазване на комплекс „Марица-Изток“? Запознати ли сте, че България е загубила безвъзвратно 1,5 милиарда ЕВРО по проекта за декарбонизация и е единствената страна, която не е внесла в ЕК териториалните планове за „Справедлив преход“ за Стара Загора, Кюстендил и Перник, от което губим ежемесечно средства от около 150 млн ЕВРО?
  2. Какви мерки ще бъдат предприети за справяне с демографската криза и по какъв начин ще улесните процедурата за назначаване на работници от трети страни?
  3. Ще бъде ли действително въведен данък „свръхпечалба“? Каква ще бъде политиката за осигуряване на спокойна и предвидима обстановка за бизнеса и благоприятни условия за инвестиции и стимулирането на изграждане на нови производствени мощности?
  4. Каква ще бъде Вашата политика за борба със „сивия сектор“ в икономиката?
  5. Как ще бъдат пресечени порочните практики с „източването“ на НЗОК? Ще бъде ли демонополизирана и раздържавена? Как ще се справите с фалшивите болнични листи? Ще отпаднат ли трите дни плащани от работодателя?
  6. Ще се предприеме ли реформа в образователната система и премахването на настоящата свързана с делегирани бюджети, която определено не дава резултат и влошава качеството на образованието? В същото време ще се въведе ли задължителна практика в специализираните гимназии и дуално обучение? Каква е политическата Ви нагласа по въпроса с ограничаване на приема във висшите учебни заведения?
  7. Във връзка с повишаването на инвестиционната притегателност на региона искаме да разберем дали ще подкрепите разширяването на бизнес зона „Загоре“, съдбата на летище „Стара Загора“ и зоната около него, ще подкрепите ли проекта „Зелена долина – Стара Загора“

Предприемачите очакват на поканата им да се отзоват преди всичко представители на парламентарно представените политически сили, които са излъчили свои кандидати в парламентарните избори на 2 април – ГЕРБ, коалиция „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“, ДПС, БСП, „Възраждане“, „Български възход“, както и ПП „Има такъв народ“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика