Новини от област Стара Загора и България

Парламентарни избори 2023

Андрей Новаков: Трябва обединени и категорични да защитим работата на комплекс „Марица изток“

Андрей Новаков: Трябва обединени и категорични да защитим работата на комплекс  Марица изток
Съдържание от ГЕРБ-СДС Съдържание от ГЕРБ-СДС

„Комплекс „Марица изток“ е от ключова важност не само за отрасъла и за запазване на работните места в Старозагорски регион, но и за енергийната независимост и националната сигурност на страната и трябва да бъде защитен на всяка цена“ – заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на посещението си в Старозагорска област. Той е категоричен, че служебното правителство трябва незабавно да предприеме мерки за предоговарянето на ангажиментите, записани в Плана за възстановяване и устойчивост, които предвиждат на практика затварянето на „Мини Марица-изток“.

Андрей Новаков добави, че е оптимист за предоговарянето на Плана, но крайният резултат зависи от това какъв ще бъде преговорният екип и как ще представи ситуацията. „България е голям нетен износител на електроенергия и е недопустимо да се превърне във вносител. Редуцирането на вредните емисии с 40% спрямо 2019 г. е технологично непостижимо. Спиране на производството на електроенергия от въглища ще доведе до загубата на десетки хиляди работни места, свързани пряко или косвено с комплекса. Нужни са ни стабилни и предвидими източници на електроенергия и това са тецовете в комплекс „Марица изток“ – каза евродепутатът.
Според него трябва да бъде подобрена комуникацията с представителите в Европейския парламент, която в момента е нарушена. С обединените усилия на държавата, местните власти, евродепутатите и заетите в комплекса трябва да убедим Европейската комисия да направи изключение и да отстъпи от изискванията си към минно-енергийния комплекс.

Той добави, че паралелно с това трябва да се въведат поетапно преходни технологии, за да се отговори на изискванията на „зелената сделка“. „Проектите, които се обсъждат, трябва да бъдат добре обосновани и публично оповестени. Те трябва да бъдат съгласувани с ръководствата на „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“, защото държавните дружества разполагат с експертизата за вземане на балансирани, дългосрочни и стратегически решения. Сигурен съм, че ръководствата на двете дружества ще приемат тази възможност, с което ще покажат своята отговорност към опазването на околната среда“ – каза още евродепутатът.

Друга важна за региона тема, с която Андрей Новаков се ангажира, е запазването на производството на розово и лавандулово масло. „Работим интензивно и в ежедневна координация с българските производители на маслодайни култури и с техните представителства в Европа. През тази седмица ще разговарям с докладчика по Регламента за химическите продукти в Европейския парламент и ще внеса конкретни предложения за промени. Заедно с кметовете на засегнатите общини работим усилено розовото и лавандуловото масло да не попадат в списъка на опасните химически субстанции, защото те са натурален природен продукт“ – съобщи българският евродепутат Андрей Новаков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари към новината

Още новини от Политика