Новини от област Стара Загора и България

Избягал обвиняем за трафик на мигранти е арестуван на летище София

Избягал обвиняем за трафик на мигранти е арестуван на летище София
Divident.€U Divident.€U

Районна прокуратура - Стара Загора привлече като обвиняем М.А., на 28 г., сирийски гражданин, за това, че на 18 октомври миналата година на автомагистрала „Тракия“ близо до Чирпан шофирал товарен автомобил „Ситроен Джъмпер“ със скрити в него 16 мъже, от които две деца под 16 години, всички граждани на Сирия. Мигрантите  влезли в страната, като пресекли незаконно границата в Турция.

Обвиняемият е сирийски гражданин с хуманитарен статут и живее в София. Той се признава за виновен, но не дава обяснения по случая. Историята е следната:

Между 13 и 14 октомври 2022 г. мигрантите, водени от водач, преминали „зелената“ границата между Турция и България. Уговорката била да платят по 2900 евро на човек. Парите били оставени на гарант в Турция и при пристигане в София те следвало да се обадят на техни роднини, които да заплатят половината от сумата.

Водачът ги съпроводил до гориста местност и ги оставил там. Съобщил им да чакат микробус, който да ги превози през страната. По-късно те били качени в товарен автомобил, „Ситроен Джъмпер“ с водач М.А.

На км 166 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян и задържан. На М.А. била връчена призовка за предявяване на обвинение, но той напуснал страната. Бил обявен за общодържавно издирване и на 15.03.2023 г. е задържан на аерогара София при влизане в България. С постановление на наблюдаващ прокурор М.А. е задържан за срок до 72 часа.

По искане на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура-Стара Загора съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо М.А. Активната работа по събиране на доказателства продължава.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред