Новини от област Стара Загора и България

Мустафа Карадайъ посочи обедняването като „задача на задачите“, която ДПС може да реши

132 18/03/2023 19:00 Политика Избори 2023
Мустафа Карадайъ посочи обедняването като  задача на задачите , която ДПС може да реши
Съдържание от ДПС Съдържание от ДПС

В Казанлък ДПС даде заявка да бъде част от бъдещото редовно правителство, което да извади България от кризата

Централният предизборен лъч на ДПС беше посрещнат с хляб и сол по стар български обичай в Казанлък. Преди да влезе в залата на Дома на културата „Арсенал“, лидерът на движението Мустафа Карадайъ пусна на свобода 13 гълъба – колкото е номера на бюлетината на ДПС в изборите за парламент на 2 април - №13.

Залата, както винаги, се оказа тясна, за да побере всички привърженици на партията, дошли да видят на живо лидера си, официалните гости и представянето на листата с кандидати за народни представители от 27-ми многомандатен избирателен район Стара Загора, водена от Халил Летифов.

По традиция срещата започна със ставане на крака и изслушване на химните на България и на Европейския съюз. В залата бяха и евродепутатите Искра Михайлова, Атидже Алиева – Вели и бившият социален министър Хасан Адемов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи основния проблем, с който трябва да се справи държавата в този момент – обедняването на хората. „Тръгнахме от Видин и стигнахме до тук, но навсякъде ни казват едно и също – проблемът ни е обедняването, високата инфлация, нарастващите цени. Да спрем обедняването е задачата на задачите“, подчерта Карадайъ и допълни:

„Идват едни хора, обявяват се за месии, а се оказват обикновени шмекери. Вместо да се обединим, рисуват разделителни линии. Но без диалог и обединяване няма как да бъдат решени най-важните проблеми на хората“. Той припомни, че по време на управлението на ДПС през периода 2001 - 2009 година България е стопила външния си дълг от 17,5 млрд. лв. на 1,5 млрд. лв., а фискалният резерв на страната е нараснал на 8 млрд лв. "Днес България има 40 млрд. външен дълг, който ще трябва да изплащат и нашите правнуци", посочи Карадайъ и подчерта, че натрупването на този дълг е станало по време на управлението на ГЕРБ и "Продължаваме Промяната".

Халил ЛетифовВодачът на листата с кандидат-депутати - Халил Летифов, подчерта, че ДПС има нелеката задача да направи „промяна на промяната“. „Защото крехката демокрация, която сме създали, правата и свободите на българските граждани, които сме постигнали през всички тези години,  трябва да се отстояват всеки ден. Всички очакват от нас ДПС да е разумната сила и да проведе диалога, който да реши политическата криза, която пречи да се решат останалите кризи. Нямайте съмнение, че ДПС има план за решаването на всички кризи“, посочи Летифов.

Евродепутатът Атидже Алиева – Вели постави акцент върху проблемите на земеделските производители. „Няма как да не говоря за земеделие в Долината на розите. Искам да успокоя розопроизводителите, че Брюксел и ЕК не искат да забранят розовото масло. ЕК предлага нови изисквания, но ние в диалог с комисията се надяваме да намерим разумното решение, което да е в полза на българскотоИскра Михайлова земеделие и частност на розопроизводителите“, посочи тя.

Другият евродепутат от ДПС – Искра Михайлова, припомни колко безценно време е пропиляно без да бъде направено нищо за привличане на инвестиции по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. „Затова е важно в новото Народно събрание да има силна, многобройна група на ДПС. И тази парламентарна група да бъде част от мнозинството на бъдещия парламент и това мнозинство да излъчи редовен кабинет! Този редовен кабинет може да направи така, че да излезем от безвремието. Задача на бъдещото правителство ще бъде да използваме Плана за възстановяване и устойчивост за подкрепа на малкия бизнес. България има възможност до 2027 година да привлече от ЕС 60 милиарда, но до този момент ние не сме използвали нито една стотинка и това е страшно. Използват ги Испания, Германия, Гърция, Хърватска, Румъния, която взе и безвъзмездната помощ, и тези, които им дадоха като заем. В момента няма малко предприятие в Румъния, което да не е получило пари. Това трябва да се случи и в България. Но плана свършва през 2024 година, отива си. А въпросът с инвестициите е от изключителна важност, особено за регион Стара Загора, подчерта Искра Михайлова.

Кандидатите за народни представители от старозагорската листа ДПС бяха аплодирани дълго, а лидерът Мустафа Карадайъ получи като подарък изненада портрет на почетния председател на движението – Ахмед Доган, нарисуван от чирпански художник.

Купуването и продаването на изборни гласове е престъпление!

Коментари към новината

Още новини от Политика