Новини от област Стара Загора и България

Поезия в автобуса за Деня на театъра в Стара Загора

450 17/03/2023 15:45 Култура Сцени
Поезия в автобуса за Деня на театъра в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Актьорите от Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора ще разкрият магичния свят на поезията в градския транспорт. Инициативата на талантите е по повод Международния ден на театъра – 27 март.

От 8.00 до 10.00 часа, в автобусите, обслужващи линии №13 и №20, от 8.00 до 10.00 часа, пет от обичаните старозагорски театрали ще вдъхнат живот на редове, излезли изпод перото на български и световни автори. Атрактивната презентация ще сътворят Христофор Недков, Елена Азалова, Мария Енева, Димитър Митев и Диана Найденова. Част от репертоара на пътуващата поезия включва и драматизиран откъс от романа „Възвишение“ на Милен Русков.

Няколко тематични събития ще бележат празника под липите – за най-малките любители на изкуството 17 март ще бъде ден за среща с актьори, поглед зад кулисите, както и разходка из гримьорните след представлението „Чичовци“, което ще се изиграе в 11.30 часа. Същата възможност ще има и малката публика, която избере 23 март за запознаване със „Суматоха“ – началото е от 14.00 часа.

По повод празника, конкурс „Нарисувай ми театър“ ще търси най-добре запечатаните в картина герои или моменти от спектакли на старозагорския театър „Гео Милев“. След това, жури ще реши кои творби да украсят фоайето на 2-рия етаж на Културен център „Стара Загора“. Откриването на експозицията е от 13.00 часа.

Изложбата „Сцени от миналото“ ще извади архивите на театъра от 13.00 часа във фоайето на 1-вия етаж на Културния център.

Кулминацията на празничния ден ще бъде спектакълът „Иконите спят“, който представя последните месеци от живота на Гео Милев в неговото най-близко обкръжение – Мила Геомилева, Николай Хрелков, Христо Ясенов, Марко Марчевски, Георги Шейтанов. Това е история за ежедневните битки и трудните решения, за волята да твориш въпреки ограниченията... И за безусловната вяра в Свободата. Началото е от 19.00 часа. Час по-рано, Общински духов оркестър ще внесе нотка разкош на пешеходната зона пред Културния център заедно с актьорите от театъра.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура