Новини от област Стара Загора и България

С 20 % вдигат студентските такси през новата учебна година

С  20 %  вдигат студентските такси през новата учебна година
Divident.€U Divident.€U

Министерството на образованието и науката планира да увеличи с около 20% студентските такси за новата учебна година. Това съобщава ведомството на сайта си, като проектът с новите цени за обучение в държавните ВУЗ вече е готов и публикуван за обществено обсъждане преди да бъде приет от Министерския съвет. Утвърждаването става по предложение на държавните висши училища и научните организации.

Средният размер на годишната такса за обучение в държавни висши училища за академичната 2023/2024 г. ще е 1050 лв., а за кандидатстване – 50 лв. Това предвижда проектът за решение на правителството, публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН.

По предложение на държавните висши училища и научните организации Министерският съвет утвърждава таксите, които ще заплащат 143 950 студенти и 4050 докторанти в редовна и задочна форма на обучение.
Най-евтино струва семестърът за бъдещите педагози и филолози, а най-скъпо е обучението в сферата на изкуствата.

За специалностите от област "Педагогически науки" средният размер на таксата ще бъде 780 лв., за "Хуманитарни науки" - 750 лв., за "Социални, стопански и правни науки" - 900 лв.
Студентите в специалностите от областите "Природни науки", "Математика и информатика" и "Технически науки" ще заплащат средно 870 лв., тези от "Аграрни науки и ветеринарна медицина" - 1000 лв., " Здравеопазване и спорт" - 1100 лв., " Изкуства" - 1450 лв.

Годишната такса за обучение на докторантите в държавните висши училища ще е средно 1300 лв. За кандидатстване в БАН и научните организации ще се плаща средно 40 лв. при средна такса за обучение на докторанти в размер на 650 лева за учебната 2023/2024 година.

Коментари към новината

Още новини от Образование