Новини от област Стара Загора и България

Гълъб Донев: Общините сами решават с какви паравани да крият тайната на вота

Гълъб Донев: Общините сами решават с какви паравани да крият тайната на вота
Divident.€U Divident.€U

Служебният премиер Гълъб Донев остави общините сами да решават какви точно да са параваните, зад които на предстоящите избори ще гласуват хората, решили да подадат вота си с хартиена бюлетина.
Кабинетът няма да определя какви да са параваните за гласуване, обяви премиерът. Така той отговори на искането на районните избирателни комисии да им се дадат указания как да крият изборните урни за хартиени бюлетини на 2 април.
Драмата тръгна от промените в Изборния кодекс, според които тъмните стаички се заменят с паравани. Какви – скоростно приетите промени не уточняват. Това принуди ЦИК да препращат към Министерския съвет всички питания на местни избирателни комисии и областни управители как да изглеждат параваните.

„Тъмната стаичка, въпреки че нито е тъмна, нито е стаичка, никога не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, ОИК при естественото тълкуване на единственото ѝ предназначение – избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин“, обясни подробно премиерът Донев.
Според него стандартизацията на параваните само ще ограничи избирателните комисии по общините и ще ги лиши от възможност да импровизират в зависимост от размерите на помещението за гласуване, и разположението на масите, урните и машините.

В новия текст на ИК все пак има две изисквания. Първото и основно е параванът да бъде поставен така, че да гарантира уредената в конституцията тайна на вота. Второто пък идва от това, че в закона просто едни думи бяха заменени с други. По тази причина сега параванът трябва да е достатъчно голям, за да побере досегашните табла, които стояха в "тъмната стаичка". Става дума за таблото, на което са изписани имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи на формациите, както и за надписа, който посочва как се гласува - че избирателят може да изрази своя вот само със знак Х или V, поставен с химикалка, пишеща със син цвят.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика