Новини от област Стара Загора и България

Със средства по Плана за възстановяване

Ремонтират Дома за възрастни в Старозагорските бани за минимум 15 млн. лева

Ремонтират Дома за възрастни в Старозагорските бани за минимум 15 млн. лева
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Със средства по ПВУ ще бъдат изцяло обновени и домовете в Казанлък, Гълъбово, Раднево и Павел баня

Мащабен ремонт ще бъде направен на общинския дом за възрастни хора „Дъбрава“ в Старозагорските минерални бани. Средствата ще бъдат осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост, като схемата се изпълнява от МТСП, съобщи за Divident.EU Мирослава Шопова - началник на отдел „Европейски програми и международно сътрудничество“ в Община Стара Загора. Схемата е отворена към средата на декември. Подписването на договора за безвъзмездна помощ с МТСП ще стане, след като общината представи пълен работен проект с влязло в сила разрешение за строеж.

Най-вероятно в началото на следващата година ще започне ремонтът, тъй като предстои и процедура за избор на изпълнител на СМР, процедура за доставчик на обзавеждането и др.
Ще бъдат изцяло реновирани с помощта на европейските средства домовете за възрастни хора в 78 общини в страната. В Старозагорски регион ще бъдат изцяло обновени и домовете за възрастни хора в Казанлък, Гълъбово, Павел баня и Раднево.

Става въпрос за цялостен ремонт заедно с мерки за енергийна ефективност, реконструкция и модернизация на двете сгради, достъпност на средата, пълно обзавеждане, благоустрояване в Дом "Дъбрава". Ще има минимум по 1 асансьор в сградата и всички други изисквания за съвременни европейски грижи, казва Шопова. В общите помещения и коридори на сградите ще се монтира система за видеонаблюдение с датчици за движение. Сградата ще бъде оборудвана с външно осветление съгласно Наредба № 6 и Стандартите за осветеност.

В двете сгради се предвижда домофонна уредба с оглед осигуряване на комуникационен канал между персонала и посетителите и контрол на достъпа до сградата. Предвижда се и зала за лечебна физкултура и рехабилитация.
В прилежащото дворно пространство ще се оформят зони за почивка и прекарване на открито със съответното оборудване за фитнес на открито, градинско обзавеждане и озеленяване.
До няколко дни общината ще обяви обществена поръчка за изготвяне на работен проект, който ще определи средствата. Те няма да бъдат по-малко от 15 млн.лева, казва началникът на отдел „Европейски програми и международно сътрудничество“.

Дом за възрастни хора „Дъбрава“ на Старозагорските минерални бани се състои от 2 сгради, втората е била прехвърлена на общината през 2004 г. Става въпрос за бившия балнеосанаториум „Дъбрава“. През 2012 г. със средства по „Красива България“ балнеосанаториумът е бил саниран, облагороден и превърнат в Дом за стари хора.

Ремонтите на общинските домове за възрастни хора в страната са в съответствие с поетия от България ангажимент за превеждане на грижата за възрастните хора в съответствие с европейските изисквания.
В Дома за възрастни в Старозагорските минерални бани живеят 101души. Правени са през годините ремонти, но такова мащабно благоустрояване не е имало до момента. „ Тепърва предстои да уточним къде ще настаним домуващите по време на ремонта. Ще обсъдим различни варианти според обстоятелствата“, съобщи началникът на отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Община Стара Загора – д-р Антония Тодорова.

Коментари към новината

Още новини от Общество