Новини от област Стара Загора и България

Гинеколози от Болница „Тракия“ отстраниха 7,5-килограмова миома

4487 15/03/2023 13:33 Здраве Лечение
Гинеколози от Болница  Тракия  отстраниха 7,5-килограмова миома
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Екип на Акушеро-гинекологичното отделение в Болница „Тракия“ извърши сложна операция, при която беше отстранена огромна туморна формация от корема на 47-годишна жена. Става дума за миома, дълга около 50 см с тегло 7,5 килограма, с която пациентката е живяла в продължение на години.

„Досега в 36-годишната си практика съм оперирал и други миоми с голям размер, но не повече от 3,5 килограма, тази е наистина огромна“, посочи след операцията водещият оператор д-р Стефан Бузалов, който освен акушер-гинеколог е и онколог. В практиката си е оперирал 50-килограмова киста на яйчника, но не и толкова голяма миома, като тази от 7,5 кг.

Пациентката не е раждала, страда от различни придружаващи заболявания – кардиологични проблеми, преди няколко години е лекувана от белодробна емболия. При хоспитализациите са й правени ехографски изследвания и скенери. Знаела е, че има нещо в корема й, което нараства, но от страх е отлагала да се подложи на обстоен преглед. Решава се наскоро, като се обръща към д-р Стефан Бузалов. Той установява много голяма туморна формация, разположена в малкия таз и корема, достигаща до ребрената дъга и назначава незабавна хирургична интервенция.

В няколко часовата операция участват като екип освен д-р Бузалов и д-р Ясен Иванов, д-р Генадий Тотев, анестезиологът д-р Евгений Борисов и операционната акушерка Дона Василева.

„С големите си размери миомата беше променила топографията на съседните органи на матката. Най-голямата опасност по време на операцията беше да не се получи обилен кръвоизлив от многобройните разширени съдове, хранещи с кръв тази огромна формация“, обясни д-р Бузалов.

Предстои да бъде направено хистологично изследване на миомата. Лекарите се надяват формацията да не е дегенерирала в злокачествено образувание. Ако това е така, прогнозата за пациентката ще бъде добра и тя ще се върне към нормалната си работоспособност още след около месец.

Коментари към новината

Още новини от Здраве