Новини от област Стара Загора и България

МОСВ отмени положителния ОВОС за производство на формалин в Горно Сахране

МОСВ отмени положителния ОВОС за производство на формалин в Горно Сахране
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Със свое решение Министерството на околната среда и водите отмени положителното решение за ОВОС (оценка на въздействие върху околната среда) на РИОСВ – Стара Загора, което позволяваше на „Кастамону България“ да разшири производството на смоли на територията на завода си в Горно Сахране, като изгради и инсталация за производство на формалин. Решението е изпратено с писмото на служебния министър на околната среда Росица Карамфилова до всички засегнати страни в лицето на гражданите от Сдружение „За чиста Розова долина“ и до кметовете на близките общини, които са входирали жалби. Това съобщи за Divident.EU председателят на инициативния комитет на сдружението Николай Марков.

Решението на служебния министър е без право на обжалване.

В писмото на министър Карамфилова са посочени административни пропуски от страна на отделните институции, които са основната причина за взетото от министъра решение, да наложи вето на издадения ОВОС, допълни Марков.

Припомняме, че през януари експертен съвет на РИОСВ – Стара Загора одобри на свое заседание доклада по ОВОС във връзка с инвестиционното предложение на „Кастамону България“ за разширяване и модернизация на действащата инсталация за производство на смоли.

Хората от Долно и Горно  Сахране, Голямо Дряново, Казанлък и Павел баня се обявиха срещу започването на химическо производство на територията им и проведоха серия от протести, първият от които беше пред входа на „Кастамону Българи“ в с. Горно Сахране на 23 януари.

Протестиращите внесоха и жалби в Административен съд - Стара Загора, за да бъде обжалвано решението на експертния съвет на РИОСВ, който одобри доклада по ОВОС относно инвестиционното намерение на „Кастамону България“.

„Решението на служебния министър е голяма победа за нас. Събрахме над 5000 подписа на недоволни наши съграждани. Няма да крием, готови сме да стигнем до край, за да запазим чиста природата си, водата и въздуха. Решението на служебния министър е справедливо“, коментира Марков.

Коментари към новината

Още новини от Общество