Новини от област Стара Загора и България

Апарати за лесно откриване на вени дари Ротари клуб Берое на Болница „Тракия“

Апарати за лесно откриване на вени дари Ротари клуб Берое на Болница  Тракия
Стоян СТРАТИЕВ Стоян СТРАТИЕВ

В деня на 118-ата годишнина от основаването на световното Ротари движение членовете на Ротари клуб „Берое“ в Стара Загора дариха ценна апаратура на Болница „Тракия“, която ще улесни откриването на вените на пациентите, когато е необходим достъп за вземане на кръв, вливане на лекарства или други интравенозни манипулации.

Д-р Цировски тества устройството на ръката на Лилия МихайловаПоредният проект на старозагорските ротарианци отново е насочен към медицината, след като в края на миналата година дариха средства за закупуване на скенер за ДКЦ „Районна поликлиника” в Казанлък.

Този път дарението е на пет броя дигитални устройства за търсене на вени за интравенозен достъп. Три от тях ще бъдат внедрени в работата на лекарите от най-тежкото отделение – ОАИЛ, известно още като реанимация, едно ще помага в работата на клинична лаборатория при вземане на кръв за изследване и едно ще бъде на разположение на лекарите от Педиатрично отделение в помощ на най-малките пациенти.

Устройствата улесняват откриването на вени, особено при хора с по-особена анатомия на ръцете и при децата, при които обикновено съдовете са все още твърде малки и рискът иглата да не улучи вената е значителен. Апаратът излъчва светлина със специална честота, която просветлява вените, дори да са по-надълбоко.

Идеята за осъществяване на проекта е на хирурга д-р Гео Цировски от отделението по „Обща хирургия“ в Болница „Тракия“, който е член на Ротари клуб „Берое“ – Стара Загора. Д-р ЦировскиДарителите от Ротари клуб Берое и лекарите от Болница Тракия връчи лично по един апарат на началника на Клинична лаборатория д-р Мариела Русева и на Педиатрично отделение д-р Веселина Димова. Останалите три устройства останаха при доц. д-р Господин Димов в ОАИЛ, който подписа договора за дарение от страна на Болница „Тракия“.

„Това е едно много навременно дарение, което ще се ползва ежедневно от минимум 20 – 30 пациенти в лечебното заведение и освен че ще подобри качеството на лечение, ще намали травматизма при пациентите, ще облекчи и нашата работа като лекари“, посочи доц. д-р Димов.

Президентът на Ротари клуб „Берое“ Лилия Михайлова припомни, че здравеопазването е една от основните цели на Ротари движението, благодарение на чиито усилия почти е изкоренен полиомиелита в световен мащаб. Михайлова благодари и ротарианеца Стефан Тодоров, който е направил една немалка част от парите, нужни за закупуването на петте апарата, чиято обща стойност е 3110 долара, събрани със съвместните усилия на клуба и на Фондация „Ротари“.

Коментари към новината

Още новини от Здраве