Новини от област Стара Загора и България

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Апостолът е символ на всичко онова, което трябва един българин да бъде

380 18/02/2023 14:00 Духовност Личности
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Апостолът е символ на всичко онова, което трябва един българин да бъде
Divident.€U Divident.€U

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Апостолът е символ на всичко онова, което трябва един българин да бъде - умен, смел, горд, непримиримрозагорци се поклониха в общоградски ритуал пред паметника на Васил Левски, за да дадат почит пред подвига на Апостола на свободата по повод 150 години от кончината му. Организатори са Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Старозагорска митрополия. Тържественият ритуал започна със заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий от старозагорското свещеничество.  

"Старозагорци се гордеем, защото тук Левски живее 3 години, докато се обучава за свещеник в Хилендарския метох. По думите на Стоян Заимов, именно в Стара Загора, Дяконът получава своето просветление за правда и за свобода. Левски избира своя път, вместо робство - свобода. Апостолът е символ на всичко онова, което трябва един българин да бъде - умен, смел, горд, непримирим. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите задружни усилия, това ни е завещано от него. Да бъдем единни, да бъдем заедно, да се справяме с всичко онова, което е пред нас. Затова трябва да почитаме паметта му, да предаваме на децата обичта към Родината. И както Апостолът се е борил за правда, да възпитаваме неговите идеали и в себе си. Нека повече българи да носят морала в себе си, да имат каузи, за които да се борят, защото само това ще ги увековечи във времето. Поклон пред паметта на Васил Левски!”, призова кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.  

“150 години ни делят от обесването на геният на революционната ни борба, примерът за нравствено величие и родолюбие Васил Левски. Той е Дяконът, той е Апостолът на свободата, който носи на страдащите от тъмнината на робството български души, духът на живота. Очите на сърцето му виждат края на извървения от народа ни 5-вековен мъченически път. Той е, който влага душата си и помага на своя народ да възкръсне в свобода. Обичта към род и родина е огънят, който гори в душата му, монашеското му сърце страда и като достоен Христов ученик той изпълва делото на вечния зов на спасителя Христов. Поклон пред паметта на йеродякон Игнатий - Васил Левски”, каза по време на ритуала Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. 

Традиционно възпитаниците на СУ „Васил Левски“, чийто патрон е Дякона, изнесоха рецитал в памет на живота и делото му. Водещ на събитието бе старозагорският поет Йордан Пеев.

Венци и цветя пред паметника на Левски поднесоха Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общински съвет Стара Загора, Областен управител на област Стара Загора, СУ „В. Левски", Старозагорска света митрополия, Тракийски университет, политически партии, обществени организации, признателни граждани.

По повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, Регионален исторически музей – Стара Загора отваря музеен обект „Хилендарски метох” за безплатно посещение от 13 до 19 февруари 2023 г. Работно време: от 10:00 до 12:30 ч. и от 13:00 до 18:00 ч. 

На 18 и 19 февруари на рекламния екран пред сградата на РИМ ще се излъчва презентация на тема „Васил Левски и Старозагорският революционен окръг“. 

Коментари към новината

Още новини от Духовност