Новини от област Стара Загора и България

„Техноинженеринг“ инвестира 4,5 млн. лева в собствен фотоволтаичен парк

Техноинженеринг  инвестира 4,5 млн. лева в собствен фотоволтаичен парк
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Специализираната в промишлено строителство компания стартира нова дейност

Една от утвърдените фирми в областта на промишленото строителство в регион Стара Загора – „Техноинженеринг“ ЕООД, инвестира 4,5 млн. лева в собствена фотоволтаична централа с мощност 3,2 Илиан Марковмегавата. За целта компанията използва банков заем.

Фотоволтаичната централа е разположена в Карловско и е на етап приключване на строителните работи, съобщи за Divident.EU собственикът на компанията Илиан Марков. Така „Техноинженеринг“ стартира напълно нова за нея дейност.
Централата ще бъде включена към енергийната система на страната през януари 2024 г.

„Тръгваме в тази посока, за да отговорим на съвременните екологични тенденции за добив на ел.енергия, и не на последно място, за да стимулираме персонала си на база получените от инвестицията приходи. Обявил съм официално, че с пуска на централата, част от годишните премии на персонала ще се осигуряват от самата централа“, подчерта Илиан Марков.

Още една инвестиция ще реализира до края на годината строителната фирма. „Техноинженеринг“ ще разшири производствената си база в Гълъбово с ново двукорпусно хале на площ от 1,7 дка. В него ще бъдат разположени нови машини за АКЗ обработка и портални кранове. В строителството на базата участват партньорски фирми и подизпълнители, с които „Техноинженеринг“ работи традиционно.
Инвестицията в строителството на новата база е в размер на 1,8 млн.лева. Поставената цел е тя да бъде открита в края на 2023 г. Новата база ще увеличи значително технологичните възможности на компанията. „Ще спестим и време, защото едновременно ще можем да изпълняваме няколко процеса“, посочи Марков.

„Техноинженеринг“ има богат опит в реализацията на инженерингови проекти до ключ за големи инвеститори в индустрията. Поемайки проектната документация, компанията изпълнява всичко до пуск на съответната инсталация. Проектите включват производство, доставка и монтаж на оборудване, съоръжения, метални конструкции.
Строителната фирма участва и в дейностите по ремонтните програми на територията на централите в комплекса „Марица Изток“. Около 40% от дейността ѝ е на територията на комплекса, а 60% от приходите се осигуряват от други възложители.

Началото „Техноинженеринг“ е основана през 2007 г. В началото на дейността си строителната фирма участва в поддръжката на завода на Кнауф в Гълъбово. По това време все още в нея работят едва 4 - 5 души. През 2013 г. дружеството започва активно работа в комплекса „Марица Изток“, участвайки в търгове и процедури, свързани с ремонтните програми на централите.
Постепенно разширява дейността си в химическата, в циментовата индустрия и започва да търси обекти извън територията на комплекса. Така се опитва да диверсифицира намаляването на обема на работата. Задачата е да се запази персонала, който в момента е 150 души и трябва да бъде постоянно ангажиран и през зимните месеци, когато в комплекса няма ремонтни работи.

В пика на външното строителство в комплекса „Марица Изток“ през 2007 – 2008 г., на територията му имаше сериозни проекти, свързани с модернизацията на СОИ, рехабилитацията на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, строителството на новата централа на AES. Нивата на възнаграждение бяха доста атрактивни, защото инвеститорите бързаха нещата да се случат в предварително обявените срокове. Тогава не се притеснявахме за работа, дори отхвърляхме част от проектите, разказва Илиан Марков.
След 2010-2011 г. обаче започва спад на работата в комплекса, цените на услугите не растат с нужния темп. „Това доведе до невъзможност с ниски цени да поддържаме качествен персонал. За съжаление, тази тенденция продължава и сега,а тя не може да бъде градивна“, допълва Марков. За него добър пример е държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, където разполагат с добре работеща структура, която не позволява в нито един момент да се появи напрежение поради липса на резервни части, неизчистена ремонтна програма, срокове. Позитивното е, че те правят пазарни консултации преди да обявят съответните процедури, в които участват поне 4-5 фирми и определят средно претеглена цена. Това е начин да се задържат фирмите, които работят при тях“, казва собственикът на „Техноинженеринг“.

„Човек, когато печели не знае какво губи и когато губи, не знае какво печели.“ В някои от предприятията се правят икономии, които водят до много по-големи разходи в бъдеще – икономии от резервни части, от подмяна на основни оборудвания, което рефлектира върху крайния резултат, показва практиката.

Проектите извън комплекса За изминалите години строителната фирма е изпълнявала обекти на територията на цялата страна, в това число в „Агрополихим“, в „Девня цимент“, в „Златна Панега цимент“, както и в „Неохим“ Димитровград.
През 2022 г. работи по сложен проект за изграждане на алтернативни горива в „Девня цимент“, включващ изработка на метални конструкции, монтаж и технологично оборудване на съоръжения. В „Неохим“ АД участват в капиталния ремонт на предприятието. В „Агрополихим“ за изключително кратки срокове с добра организация и сменен режим на работа в рамките на месец приключват проект „Подмяна дъно на прилинг кула“ изцяло от неръждаема стомана.

През септември 2021 г. „Техноинженеринг“ подписва договор с „Девня Цимент“ за реконструкция и модернизация на система за подаване на алтернативно гориво към пещ 7. Част от оборудването по проекта пристига на модули с тегло до 20 тона. Сложният монтаж е извършен благодарение на монтажниците-алпинисти и специализираното оборудване, с което разполага старозагорската фирма.

През 2023 г. „Техноинженеринг“ работи върху проект за 5 млн. лева в „Златна Панега“. Фирмата има достатъчно сключени договори, за да завърши безпроблемно годината с добри финансови резултати.

Трудности „Останаха малко специализираните фирми, които знаят и могат да изпълняват подобен вид дейности и да издържат на темпото, което се налага от възложителите“, казва Илиан Марков. Ремонтните програми в комплекса „Марица Изток“ са с изключително кратки срокове, а обемите, които трябва да се изпълняват са доста сериозни, което предполага динамична среда на работа, понякога с удължено работно време.

„Имаме един период от няколко месеца, в който сме изключително натоварени. През други 4 - 5 месеца от годината пък нямаме достатъчно работа. Тук е мястото да се помисли от страна на възложителите в енергетиката да осигуряват целогодишна заетост на фирмите, които работят по ремонтните програми. Този персонал, който трябва да включим в следващия ремонт, ние издържаме през цялото време. Плащаме заплати, осигуровки, повишаваме квалификацията, поддържаме всички необходими сертификати и документи за извършване на дейностите“, казва Марков.

Коментари към новината

Още новини от Икономика