Новини от област Стара Загора и България

Световни и родни поп звезди идват в Казанлък за 120-ия Празник на розата  

879 08/02/2023 09:12 Култура Сцени
Световни и родни поп звезди идват в Казанлък за 120-ия Празник на розата   
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Boney M.Xperience, румънската звезда Inna, Николина Чакардъкова и „Пеещи артисти“ ще бъдат част от празничните събития в Града на розите през юни

Диско легендите от Boney M Xperience и румънската поп звезда Inna идват за 120-ото издание на Празника на розата в Казанлък в началото на юни. Те ще изнесат свои концерти и ще се включат в празничните събития.

Галина СтояноваТова съобщи на пресконференция кметът на Града на розите Галина Стоянова. Празниците на розата тази година ще бъдат открити на 2 юни и ще продължат по традиция три дни.

Чуждестранните звезди обаче далеч не са единствените „черешки в празничната торта“ на Казанлък.

„Имаме сключени договори, напреднали сме с организацията на още няколко кулминационни събития с участието на любими изпълнители от България“, допълни Галина Стоянова.

Общината предвижда 2 концерта след церемонията по коронясването на Царица Роза на 2 юни. В петък вечер на 2 юни ще гостува легендарната група Boney M.Xperience –една от формациите, които написват историята на ранната диско музика в света. В съботната вечер пък ще се състои концертът на румънската поп звезда Inna, която е най-продаваният румънски изпълнител.

В неделя на 4 юни гост на Казанлък ще бъде Николина Чакардъкова с целия си ансамбъл от певци и танцьори.

Празничното дефиле, което е едно от най-атрактивните събития в Празника на розата, ще се проведе на 4 юни. Интересна изненада по време на дефилето са замислили читалищни казанлъшки формации. Те ще представят културните традиции на побратимените градове на Казанлък.

Празникът на розата ще стартира с избор на Царица Роза. Тази година церемонията ще бъде на 19 май в Дом на културата „Арсенал“. Две неща ще различават конкурса за избор на Царица Роза в 120-ото издание – преди началото във фоайето на Дома на културата кандидатките ще бъдат представени на всички зрители. Това ще стане по непринуден начин с участието на актьори.

След избора на Царица Роза общината подготвя представяне на избраната красавица площад Севтополис. Ще го направи огненият танцьор Памбос Агапиу с танцуващи актьори от екипа му. Те ще представят 55-та Царица с латино шоу около 22 часа вечерта.

„Целта е конкурса за избор на Царица Роза тази година да достигне до повече граждани, защото залата не събира много хора. Ще има и големи видео стени в центъра на града“, обясни Стоянова.

Царица Роза и нейните подгласнички ще дефилират в нови тоалети по проект на известния дизайнер Жени Живкова.

За първи път ще се проведат два паралелни ритуала „Розоварене“ – единия в етнографски музей „Кулата“, а втория пред Музея на розата.

Коронясването на Царица Роза ще бъде на 2 юни вечерта. Церемонията по коронясването е проект на екипа на „Пеещи артисти“ с ръководител Игор Марковски. В нея ще вземат участие Орлин Горанов, Гергана Стоянова и много други известни изпълнители.

Предвижда се Историческият музей заедно с Художествената галерия да представят родовата памет на розопроизводителите и розотърговците от Казанлък с фотоизложба на открито. Изложбата ще пътува в различни градове на България и до изложенията в света, където българските розотърговци преди много години са завоювали златните медали с розовото масло – Виена, Париж, Чикаго и Филаделфия.

„Целта на 120-годишнината е да напомним на хората за розопроизводителите и търговците на Казанлък. Точно на тези розопроизводители дължим празниците и делниците, в които през годините розопроизводството се е превърнало в поминък за тази долина“, каза Стоянова.

Две книги ще бъдат представени по време на Празника на розата тази година  – „Старият Казанлък“ и „Царица Роза“. По инициатива на ТД „Орлово гнездо“ предстои  ултра маратонско бягане от планината Олимп до Казанлък със символична идея за пренасяне на олимпийския огън до Града на розите.

Планинското велосъстезание и маратон ще се проведе и тази година – на 13 и 14 май с близо 1000 участници.

На 24 и 25 май в Казанлък ще се проведе Европейска пролетна среща на тема „Насърчаване на културното наследство чрез иновации“. Тя е организирана от  Международната ароматна асоциация и Българската национална асоциация на етеричните масла, парфюми и козметика.

Срещата се организира от френските евродепутати, кметът на побратимения град Грас и е по повод тревожната тема, че ЕК обмисля промяна на регламента за етеричните масла.

Галина Стоянова припомни, че началото на Празника на розата е поставено през далечната 1903 година от Община Казанлък.

Коментари към новината

Още новини от Култура