Новини от област Стара Загора и България

Асоциация на индустриалния капитал в България

Васил Велев: България губи ежегодно 50 000 души на пазара на труда

752 03/02/2023 16:07 Икономика Бизнес
Васил Велев: България губи ежегодно 50 000 души на пазара на труда
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

След несигурността, вторият по важност проблем за бизнеса в България е липсата на човешки ресурси. Това заяви Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, който беше в Стара Загора за среща с бизнеса от региона.

„Проблемът с липсата на кадри, липса на човешки ресурс е проблем за дълго, тъй като в резултат на демографската криза, България губи на пазара на труда всяка година 50 000 души, тоест с толкова се пенсионират повече отколкото излизат на пазара на труда. Така ще бъде и в следващите 20 години“, подчерта Велев.

Според него е наложително образованието да стане по-адекватно на потребностите на пазара на труда. От друга страна трябва България да облекчи условията по започване на работа на чужденци у нас.
Работи се и в посока облекчаване на трудовата миграция. Искаме да сведем ограниченията до минимално изискуемите от международното право и да ползваме добрите практики от другите страни. В това отношение се направиха на 2 пъти промени в законодателството, последното изменение е във връзка със синята карта и беше публикувано преди няколко дни в Държавен вестник /Промяна на Закона за трудова мобилност и трудова миграция/, подчерта Велев.
Според него друга възможност за решаване на проблема е оптимизацията на административните структури. Населението постоянно намалява, но това не важи за администрацията у нас. Ние имаме държавна и общинска администрация, достатъчна да управляваме половината свят, допълни председателят на АИКБ.

Според него има възможност да се оптимизират структурите на бюджетните звена и освободените да се влеят в икономиката, като станат нетни вносители в бюджета.
В България се регистрират 10 000 работещи чужденци годишно, със синя карта са няколко стотин годишно.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) проведе среща-дискусия на тема „Проблемите и възможностите, пред които е изправен българския бизнес през 2023 г.“ в зала „П.Р.Славейков“ на Общинска администрация Стара Загора. Във форума участваха Мария Динева, председател на Общинския съвет, Васил Велев, председател на УС на АИКБ, д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ, представители на Министерство на труда и социалната политика, Министерство на иновациите и растежа, Министерство на земеделието, Агенция по заетостта и Изпълнителна агенция „Програма за образование“, Регионална служба по заетостта – Стара Загора, Дирекция Бюро по труда – Стара Загора.

По време на събитието бяха обявени целите, задачите и инициативите на АИКБ в полза на българския бизнес, както и Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 и мерките, насочени към бизнеса, в изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост, Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027. Представени бяха и първите процедури по Програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027. В програмата на дискусията бяха включени и Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. и възможностите за финансиране на бизнеса по Националния план за възстановяване и устойчивост, представяне на Министерство на образованието и науката във връзка с план-приема и операциите, свързани с подобряване на връзката между образованието и бизнеса, центровете за върхови постижения и контактите им с бизнеса. Обсъден бе и Националния план за възстановяване и устойчивост, както и възможности за внос на персонал, активни политики на пазара на труда.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика