Новини от област Стара Загора и България

Започват преговори за намаление на цената на водата в Стара Загора

476 02/02/2023 16:46 Общество
Започват преговори за намаление на цената на водата в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общинският съвет на Стара Загора ще излъчи работна група от 7 души, която ще преговаря с ръководството на ВиК за промяна на бизнес плана на дружеството с крайна цел намаление на цената на водата в Стара Загора.
Това съобщиха на нарочна пресконференция председателят на Общинския съвет Мария Динева и кметът Живко Тодоров. „Съветниците и ръководството на общината се обединяват в действията си по отношение намиране на правилно решение. Не искаме въпроса с цената на водата в Стара Загора да се политизира“, каза кметът Живко Тодоров.

Има реални възможности да бъде намалена цената на водата и това решение да влезе в сила в средата на тази година, стана ясно от срещата.
Днес директорът на старозагорското ВиК дружество Радостин Миланов е дошъл на срещата с общинското ръководство и е дал необходимата информация на общинските съветници. 
Една от възможностите за намаление на цената на водата е свързана с факта, че заложената цена на ел.енергията в бизнес плана на старозагорското дружество е 353 лева на мегаватчас, а сега цената и е паднала на 200 лева на мегаватчас.
Припомняме, че заради приетия бизнес план на старозагорското ВиК от местната Асоциация на ВиК , цената на водата в Стара Загора беше увеличена на 1 юли 2022 г., както и на 1 януари 2023 г, като цената и стигна 4,61 лв. на кубик.
В рамките на 1 месец представителите на Общинският съвет заедно с ВиК дружеството ще разгледат всички цифри и ще обсъдят решения.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество