Новини от област Стара Загора и България

От учебната 2024 - 2025 г.

Всички ученици ще ползват безплатни учебници

Всички ученици ще ползват безплатни учебници
Divident.€U Divident.€U

Всички ученици ще ползват безплатни учебници от учебната 2024 -2025 година. Това решиха депутатите днес. Единодушно със 190 "за" народните представители приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование. С него се въвеждат безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас.

Законопроектът влиза в сила от учебната 2024-2025г. Гласуването мина без дебат, а след него от парламентарната трибуна лидерът на левицата Корнелия Нинова благодари на депутатите, че са приели законопроекта единодушно.

Необходимите средства за безплатни учебници от 8 до 12 клас към момента, с отчетен инфлационен индекс, възлизат на около 80 млн.лв. за първата учебна година от прилагане на законопроекта, съответно по 8 млн.лв за втората и третата година от ползването на учебниците, посочват в мотивите си вносителите.

"Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и младите семейства. Нашият закон за безплатни учебници по общообразователните предмети за всички ученици до 12 клас от 2024 г. бе приет с пълно единодушие. 300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по 300 лв, които могат да използват за други нужди на децата си. Грижата за децата и младите хора е водеща в работата ни", написа лидерът на левицата във фейсбук.

„Днес гласувахме единодушно промени в Закона за предучилищното и училищното образование, в това число да разширим правото за безплатно ползване на учебници за всички ученици 1.-12. клас по общообразователните предмети от учебната 2024-2025 година. Понастоящем това право е осигурено за учениците до 7-ми клас включително, коментира във фейсбук профила си Красимир Вълчев, депутат от ГЕРБ и бивши министър на образованието. 

Промените в Закона за предучилищното и училищното образование, които гласувахме, дават и възможност учениците, неизучавали даден предмет като профилиращ, да полагат държавен зрелостен изпит като такъв, с което се елеминират ограниченията им да кандидатстват в различни професионални направления в системата на висшето образование, допълва Вълчев.
Според него в краткия живот на 48-то Народно събрание, народните представители от всички парламентарни групи са показали, че образованието е тема, по която като общество и политици могат да водят смислен, градивен и положителен разговор.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование